”Tiesittekös, että Suomen yhdenvertaisuuslaki koskettaa koko maailman väestöä? Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta päätti juuri poistaa terveyskeskumaksujen perimisen ulkomaalaisilta, se kun on kyseisen lain vastaista. KETÄÄN ei saa syrjiä..” Näin kirjoittaa silminnähden tuohtunut helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Mari Rantanen.

Helsingin sosiaali- ja terveyslauta kunta päätti tiistai-iltana päättyneessä kokouksessaan seuraavasti: ”Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää omalta osaltaan hyväksyä ja esittää samalla kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi, että kaupunki luopuu perimästä terveyskeskusmaksua ulkokuntalaisilta ja Suomen ulkopuolelta tulevilta..”

Rantanen kertoo tehneensä niin sanotun palautusesityksen, jossa hän ehdotti seuraavaa: ”Esitän asiaa palautettavaksi valmisteluun. Suomen ulkopuolelta tulevilta tulee jatkossakin periä terveydenhuollon maksut siten kuin tähänkin asti. Verorahoitteisessa terveydenhuoltojärjestelmässä ei voida lähteä siitä, että ne henkilöt, jotka eivät osallistu järjestelmän rahoittamiseen, olisivat oikeutettuja saamaan palveluja samoin ehdoin kuin ne, jotka ovat osa rahoitusjärjestelmää. Yhdenvertaisuuslakia ei ole kaiketi tarkoitettu ulotettavaksi koko maailman väestöön, jota nyt perusteena esitykselle käytetään. Lisäksi ongelmaksi voi muodostua myös käyttöön liittyvä seuranta mikäli laskutuksen kautta ei enää ole tietoa saatavissa.”

Rantasen esitys raukesi kannattamattomana.

– Mitä hullumpaa esitystä tulee, sen varmemmin ne menevät läpi. Seuraavaksi hyväksynemme Helsinkiin huumeidenkäyttöluolastot kaupungin maksamana, Rantanen manaa.

– Näkisin, että yhdenvertaisuulakia on muutettava, jotta sen soveltaminen Hölmölän tavoin loppuu. Mitä ilmeisimmin myös perustuslakia olisi pohdittava uudelleen, mutta se tapahtunee vasta kun tämä yhteiskunta on ensin tuhonnut itsensä ja laatii lain jälleenrakentamisen tuiskeessa. Niin pimeältä tämä touhu vaikuttaa.

SUOMEN UUTISET