Laittomasti maassa olevien ilmainen terveydenhuolto on maahanmuuttajia Suomeen houkutteleva vetovoimatekijä, helsinkiläinen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Mika Raatikainen (ps.) sanoi Mtv:n Huomenta Suomessa väittelyssä kaupunginvaltuutettu Nasima Razmyarin (sd.) kanssa.

Helsingin kaupunginvaltuusto päättää tänään, saavatko laittomasti maassa olevat samat terveyspalvelut kuin turvapaikanhakijat. Kaupunginvaltuutettu Mari Rantanen (ps.) piti esitystä absurdina, kuten Suomen Uutiset kirjoitti aiemmin tänään.

Raatikainen muistutti, että Suomen laki ei tunne termiä paperiton.

– Oikeasti kysymys on laittomasti maassa oleskelevista henkilöistä, jotka pitäisi palauttaa lähtömaihinsa. Se on näin yksinkertaista. Jos täällä aletaan koko maapallon asioita hoitamaan niin ei tule onnistumaan.

Raatikaisen mielestä ongelmat pitäisi ratkaista turvapaikanhakijoiden lähtöalueilla.

– Olen itse ollut niitä itse ollut kymmenen vuotta hoitamassa Lähi-idässä ja se on oikein että autetaan siellä missä tarvitaan.

Raatikaisen mukaan samalla rahalla saadaan paljon suurempi vaikuttavuus kuin sillä, että tuodaan ihmisiä tänne, paperit häviää yllättäen tai hävitetään, minkä jälkeen meillä on paperittomia.

– Voitte olla ihan varmoja että jos tätä tullaan jatkamaan, se on aika kova vetovoimatekijä – tänne tulee aika paljon lisää ihmisiä hakemaan sitten hoitoa.

Raatikainen ei näe mitään syytä, miksi hänen pitäisi alkaa heikentää muiden mahdollisuuksia saada hoitoa sillä, että tuodaan jo kuormittuneeseen terveys- ja sosiaalipalveluiden sektorille suuri määrä ihmisiä, joilla ei ole edes laillista oikeutta olla Suomessa.

– Sanotaan nyt näin, että mä olen helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu, en kabulilainen kaupunginvaltuutettu enkä mogadishusta enkä bagdadista. Mun tehtäväni on tietysti Helsingissä ajaa helsinkiläisten veronmaksajien ja asukkaiden etuja.

– Kun puhutaan että tämä romahduttaa meidän järjestelmän, niin tää on vain yksi terveydenhuoltoa koskeva kysymys, Razmyar kommentoi paperittomien terveydenhuollon vaikutuksia terveydenhoitojärjestelmään.

– Niin, tässä on monta muutakin kysymystä. Mistä nää ihmiset tulee, kuka ne tänne värvää… nehän on saaneet kielteisen päätöksen – on todettu että he eivät tarvitse turvapaikkaa. Tässä on sellaisia pikku vaaroja, että luiskahdetaan koko yhteiskunnan ulkopuolelle, joudutaan hyväksikäytetyksi, tehdään ehkä rikoksia, tehdään pimeetä työtä, Raatikainen iski takaisin.

– Tässä on paljon ongelmia. Sen takia mä en todellakaan halua että tänne rakennetaan joku tällainen alakulttuuri, mikä koostuu tuhansista – tai kymmenistä tuhansista tulevaisuudessa, kuka tietää – paperittomista. Ei siinä oo mitään järkeä.