Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tyrmää Helsingin Diakonissalaitoksen toimialajohtaja Marja Pentikäisen haaveet laittomasti maassa oleville ihmisille annettavista työlupaperusteisista oleskeluluvista.

– Herää kysymys, mihin koko kallista turvapaikkaprosessia tarvitaan, jos kaikille kielteisen päätöksen saaneille annetaan työperusteinen oleskelulupa. Eikö olisi helpompaa antaa suoraan kaikille maahan laittomasti tuleville työperusteinen oleskelulupa, ts. lopettaa maahanmuuttokontrolli kokonaan?

– Tarvittaisiin myös kokonaan uudenlainen työperusteinen oleskelulupa: sellainen, jossa hakijalta ja saajalta ei edellytetä työpaikkaa, Halla-aho tylyttää Facebookissa.

Kielteisen päätöksen saaneet ulos

Kauppalehteen mielipiteensä kirjoittanut Pentikäinen perustelee laittomasti maassa oleville henkilöille ehdottamiaan työlupia ”monilla aloilla kasvavalla työvoimapulalla”.

– Paperittomat voivat olla tässä tilanteessa Suomelle suorastaan käänteen tekevä voimavara. Paperittomat haluavat tehdä töitä ja heillä on monen alan osaamista, Pentikäinen väittää.

– Voisiko joku kertoa, miksi kansainvälistä suojelua saaneet eivät työllisty lainkaan, vaikka heillä on jo oikeus työntekoon? Onko niin, että ainoastaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneilla on käänteentekevää osaamista, jota työmarkkinoilla kaivataan? Halla-aho kysyy.

– Perussuomalaisilla on selkeä linja: Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat on otettava säilöön, kunnes he poistuvat vapaaehtoisesti maasta tai heidät voidaan pakkokeinoin palauttaa kotimaahansa. Tätä mieltä on tutkitusti myös suurin osa Suomen kansasta.

SUOMEN UUTISET