Laittomasti maahan jäävät ovat iso turvallisuusriski, jota Suomessa ei ennen ole ollut, sisäministeriön entinen kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoo Turun Sanomissa Lännen Median haastattelussa. Nerg jatkaa Suomessa vakiintumassa olevaa käytäntöä, jossa sisäisestä turvallisuudesta vastaavat huippuvirkamiehet kertovat kansalaisille totuuden vasta vaihdettuaan työpaikkaa tai eläköidyttyään.

Nerg siirtyi Sisäministeriön kansliapäällikön tehtävästä valtiovarainministeriön alivaltiosihteeriksi vuoden vaihteessa. Nyt hän myöntää laittomasti maahan jäävien olevan aivan uudenlainen turvallisuusuhka.

– Niin. Tätähän me Perussuomalaiset olemme sanoneet jo pitkään, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri kommentoi Facebook-seinällään.

Jutun mukaan sisäministeriössä oli jo kesäkuusta 2015 alkaen sisäministeriössä seurattu tarkasti Ruotsia. Perussuomalaisten puheenjohtaja ja europarlamentaarikko Jussi Halla-aho oli tosin puhunut turvapaikanhakijoiden määrän nopeasta kasvusta jo keväällä 2015.

Sisäasianministeriölle tapahtumat kuitenkin tulivat yllätyksenä, Nerg väittää.

– Hienoista aavistusta alkoi olla, mutta emme uskoneet, että koko eurooppalainen järjestelmä pettää, niin että ihmiset eivät jääkään ensimmäiseen maahan vaan vaeltavat koko Euroopan halki Suomeen saakka, Nerg kertoo nyt.

Lakiesitys mahdollistaisi laittomien vangitsemisen

Haastattelussa Nerg korostaa, että viranomaisten kanta on, ettei maahan pidä jäädä ihmisiä sillä tavoin laillisen ja laittoman tilan välimaastoon, minkä esimerkiksi Helsingin kaupunginvaltuuston hyväksymä paperittomien ilmainen terveydenhuolto mahdollistaa.

Nergin mukaan hätämajoitus ja lääkkeet pitää antaa, ja heti kun akuutti hätä on ohi, laittomasti maassa olevat pitää ohjata kotimaahansa.

Lännen median mukaan oikeusministeriössä on valmisteilla lakiesitys, jonka mukaan maahan laittomasti jääneet voidaan jopa viedä vankilaan.

– Säilöön vaan kaikki jos kielteinen päätös. Sieltä ainoa tie on takaisin kotimaahan tai maahan josta tuli, Meri kommentoi Facebookissa.

Nyt muut heräilevät, kun he tähän asti ovat sanoneet, että on ihmisoikeuksien vastaista rajoittaa ihmisten kulkemista ja leimaavaa puhua turvallisuusuhista laittomasti maassa olevien kohdalla, Meri toteaa.

Suomen Uutiset