Helsingin kaupunginvaltuusto päättää tänään, saavatko laittomasti maassa olevat samat terveyspalvelut kuin turvapaikanhakijat. Kaupunginhallituksessa paperittomien ilmaispalvelut menivät läpi punavihreiden tuella äänin 8-7. Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Mari Rantanen pitää esitystä absurdina.

Kaupunginhallituksen käsiteltäväksi asia tuli, kun apulaispormestari Sanna Vesikansan (vihr.) esitti ja Paavo Arhinmäen (vas.) kannatti lisäystä kaupunginvaltuutettu Veronika Honkasalon (vas.) aloitteeseen, joka koski paperittomien tilanteen edistämisestä.

– Tämä mahdollistaisi sen, että Helsingissä kukaan ei jäisi pakkaseen, ei myöskään nälkään, vihreiden kaupunginvaltuutettu ja apulaispormestari Sanna Vesikansa puolusti laittomasti maassa olevien terveyspalveluita A-studiossa.

Kiireellistä hoitoa saa jo nyt

– Suomessa ja Helsingissä ei kukaan jää pakkaseen ja nälkään tälläkään hetkellä, siitä meillä pitää huolen perustuslaki. Meillä on Helsingissä jo palvelut hätämajoitukseen, hätäapuun ja terveydenhuoltoon. Laki takaa kiireellisen hoidon kaikille, perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Mari Rantanen vastasi.

Vesikansan mukaan tällä hetkellä paperittomilta jää hoitamatta esimerkiksi kroonisia sairauksia. Jos vaikka joudutaan odottamaan sitä, että hoitamaton diabetes johtaa potilaan tuloon kiireellisenä hätätapauksena päivystykseen, on lopputulos kustannustehottomampi kuin jos diabetes olisi alun alkaenkin hoidossa, Vesikansa väitti.

– Helsingin kaupungin ja Helsingin poliitikkojen tulee ensisijaisesti kuntalainkin mukaan huolehtia Helsingin asukkaista. Ja pidän hieman oudoksuttavana sitä, että nyt vihervasemmisto tuo laittomasti maassa oleskelevien palvelut ja palveluvalikoiman näin laajaksi, Rantanen hämmästeli.

– Se on täysin absurdia.

Rantasen mielestä helsinkiläisten tulee ensisijaisesti huolehtia omista kaupunkilaisistaan, joista osa ei pysty ostamaan lääkkeitään, koska he ovat niin vähävaraisia.

Budjetti on aina nollasummapeliä

Vesikansan mukaan ilmaiset palvelut paperittomilta eivät ole pois keneltäkään.

– Apulaispormestari Vesikansa tietää varsin hyvin Helsingin sosiaali- ja terveysviraston budjetin, joka on nollasummapeliä. Kun yhteen laitat rahaa, niin toisesta otat sen pois, Rantanen kuittasi.

Vesikansa toisti uskomuksensa, jonka mukaan rahaa vain säästyy, kun sairaudet hoidetaan varhaisessa vaiheessa eikä vasta kalliisti päivystyksessä.

Rantasen mukaan ilmaisten palveluiden markkinointi monella kielellä johtaa siihen, että Suomeen tullaan varta vasten hakemaan ilmaisia terveyspalveluita.

– Tästä ei ole tehty kustannus- eikä vaikutusarvioita käytännössä laisinkaan. Miten ihmeessä valtuutettu voi tehdä vastuullisen päätöksen, jos se ei tiedä edes sitä, mitä tämä tulee maksamaan?