Rikolliset käyttivät Encrochat-puhelimia ympäri Eurooppaa: jengipomot, velanperijät ja huumeiden salakuljettajat. Kunnes kybertaidoistaan tunnettu Ranskan poliisi onnistui murtamaan puhelinten salauksen. Ruotsin poliisi on rikollisten viestintää seuraamalla pystynyt estämään ainakin kymmenen murhaa, kertoo SVT.

Viime keväänä eurooppalaiset poliisiviranomaiset seurasivat Europolin mukaan reaaliaikaisesti rikollisten miljoonia Encrochat-viestejä. Rikolliset luulivat olevansa turvassa virkavallalta, koska puhelimet olivat vankasti salattu. Paljastuneet tiedot johtivat osaltaan muun muassa suomensukuisen Katiska-verkoston paljastumiseen.

Encrochat perustui päätelaitteissa olevaan ohjelmistoon ja salatuista puhelimista tuli kesäkuussa käytännössä hyödyttömiä, kun hakkerointi paljastui. Viranomaisten käyttämiä, joko ohjelmisto-, rauta- tai palvelinpohjaiseen salaukseen perustuvia puhelimia valmistetaan monessa maassa, myös Suomessa.

Läpimurtoja rikostutkinnassa

Euroopassa on tehty viime kuukausien aikana tehty lukuisia läpimurtoja rikostutkinnassa perustuen rikollisten salatusta viestinnästä saatuun informaatioon. Hollannissa sataman kontista on löydetty kidutuskammio, mittavia huumeiden salakuljetuksia on pysäytetty pitkin maanosaa ja murhia on estetty.

Ruotsissa poliisin mukaan on kyetty estämään ainakin kymmenen murhaa. Rikollinen on voinut esimerkiksi istua baarissa ulkomailla ja tehdä toimeksiannon siinä samalla. Lähes poikkeuksetta kyse on ollut huumekauppaan liittyvistä erimielisyyksistä.

Tutkimukset vievät vuosia

SVT:n selvityksen mukaan poliisilla on parhaillaan menossa useampia Encrochat-tutkimuksia. Tietoja välitetään jatkuvasti alueellisille poliisilaitoksille ja niiden avulla tullaan saamaan valaistusta selvittämättömiin törkeisiin rikoksiin vielä pitkälle tulevaisuuteen.

Skånessa poliisi on ottanut kiinni henkilöitä epäiltynä huumerikoksen ja murhan suunnittelusta. Tukholmassa poliisi on pystynyt Encrochatin tietojen avulla iskemään Södertälje-klaanin huipulle. Kaksi klaanin miestä on ollut vastaamassa syytteisiin törkeistä ampuma-aserikoksista Tukholman käräjäoikeuden turvasalissa.

– Tietyissä tapauksissa olemme voineet saada tarvittavan todisteen, joka on puuttunut meneillään olevasta tutkinnasta, sanoo keskusrikospoliisin tiedustelupäällikkö Linda H Staaf.

SUOMEN UUTISET