Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen on ottanut sanomalehti Kalevan tuoreessa kolumnissaan kantaa viime aikoina käytyyn keskusteluun huumausainerikollisuuden kasvusta Suomessa. Erityisesti huumeiden salakuljetus länsirajan yli Suomeen on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina.

Poliisin tiedossa on ollut kauan, että Tornion rajanylityspaikan kautta salakuljetetaan maahamme suuria määriä huumeita.

– Niin sanottu pohjoinen reitti on yksi merkittävimmistä huumeiden salakuljetusreiteistä. Reitti yhdistää kaksi Schengen-sopimuksen maata, mikä mahdollistaa ihmisten vapaan liikkumisen maiden välillä. Salakuljetuksen taustalla operoivat kansainväliset huumeliigat, Olli Immonen avaa kolumnissaan.

Ruotsi kauttakulkumaa rikollisille

Poliisin mukaan jo vuoden 2018 tilastoissa kasvussa olivat kaikki huumausainerikostyypit käyttörikoksista törkeisiin rikoksiin. Lapin alueella käytännössä kaikki törkeät huumausainerikokset ovat olleet salakuljetusrikoksia Ruotsin rajan yli Suomeen. Rikostutkinnan edetessä käy lähes aina ilmi, että Ruotsi on ollut kauttakulkumaana huumerikollisille.

– Tornion tullin tutkimat törkeät huumausainerikokset ovat lisääntyneet viiden viime vuoden aikana huomattavasti. Nykyisin isoja määriä, eli törkeän huumausainerikoksen tunnusmerkit täyttäviä huumelasteja takavarikoidaan Torniossa noin kymmenkunta vuodessa, kun tapauksia oli vielä kuusi vuotta sitten yksi tai kaksi per vuosi. Huumeita tuodaan myös pienemmissä erissä länsirajan yli, ja yksittäisten henkilöiden salakuljettamat määrät ovat kasvussa. Huumeita levitetään Torniosta muun muassa Oulun seudulle ja Etelä-Suomeen, Immonen kirjoittaa.

– Meri-Lappi on paininut jo jonkin aikaa suuren huumeongelman kanssa, esimerkiksi alaikäisten käyttäjien määrät ovat kasvaneet. Osasyy Tornion huumetilanteeseen voi olla poliisin mukaan länsirajan huumereitti.

Poliisille enemmän resursseja

Lapin poliisi aloitti tammikuussa 2019 ennalta estävän ja paljastavan projektin, jolla nuorten huumeiden käyttö yritetään katkaista. Poliisihallitus antoi työhön 140 000 euron lisämäärärahan viime vuonna. Määrärahalla palkattiin kaksi määräaikaista työntekijää ja yksi konstaapeli.

– Nämä toimet eivät yksin riitä huumeongelman ratkaisemiseen. Poliisi saa huumeiden salakuljettajista vain pienen osan rajalla kiinni. Poliisi tarvitsee paljon enemmän resursseja rajatarkastuksiin ja pistokokeisiin. Myös tarvittava lainsäädännön uudistamistyö on saatava nopeasti käyntiin huumerikollisuuden kitkemiseksi, Immonen toteaa.

– Huumelastit on pyrittävä pysäyttämään jo rajalla, sillä myöhemmin huumeiden leviämistä on vaikeampi estää. Yhteiskunnalla ei ole varaa viivytellä kansalaisten terveyden ja turvallisuuden kustannuksella. Hallituksen on tartuttava tehokkaasti huumerikosten torjuntatyöhön.

SUOMEN UUTISET