RUOTSI | Göteborgin kaupunki ja työvoimaviranomaiset lähtivät ennakkoluulottomasti tukemaan ideaa kamelipuiston rakentamisesta. Kamelikeskuksen oli tarkoitus houkutella seudulle kamelituristeja Japanista asti. Samalla kamelipuisto auttaisi maahanmuuttajien kotouttamisessa luomalla heille sopivia työpaikkoja. Nyt miljoonia niellyt kameliprojekti on yllättäen talousrikostutkinnassa.

Angeredin alueelle Göteborgiin piti rakentaa ainutlaatuinen kamelikeskus, jossa kameleilla olisi hyvä olla ja jossa vierailijat voisivat tutustua kameleihin, ostaa kamelituotteita ja lisätä tietämystään kameleihin liittyvistä aiheista.

Kamelikeskuksessa oli tarkoitus harjoittaa myös kameleihin liittyvää tutkimus- ja koulutustoimintaa. Kamelikeskuksen piti olla ”Angeredin maailmankylän” ensimmäinen osa.

Työpaikkoja maahanmuuttajille ja monikulttuurinen projektikeskus

Hankkeeseen pumpattiin vuodesta 2014 alkaen noin 2,5 miljoonaa kruunua avustuksia eri lähteistä, kuten Göteborgin kaupungilta ja työvoimatoimistosta. Työvoimatoimisto oli mukana rahoituksessa siksi, että kamelipuiston toivottiin luovan työpaikkoja erityisesti maahanmuuttajille, kuten somaleille. Kamelipuiston lisäksi hankkeeseen sisältyi monikulttuurinen projektikeskus.

”Meidän mielestämme tämä on jännittävä integraatioprojekti”

– Meidän mielestämme tämä on jännittävä integraatioprojekti, joka voisi lisäksi houkutella vierailijoita Angerediin, kommentoi sosiaalilautakunnan puheenjohtaja Marina Johansson (sd) vuonna 2017. Myös hankkeeseen liittyvät työllistymismahdollisuudet ovat lupaavia.

– Poliitikot ovat suhtautuneet valtavan positiivisesti. He todellakin uskovat meidän hankkeeseemme, kommentoi kameliprojektin pääpuuhamies Ruotsin televisiolle vuonna 2017.

Hanke oli talousvaikeuksissa jo tuolloin, mutta pääpuuhamies suhtautui luottavaisesti siihen, että kaikki menisi hyvin, kunhan hankkeelle vain annettaisiin lisää rahaa. Kameliprojekti meni kuitenkin konkurssiin jo vuonna 2018. Aitauksia lukuun ottamatta mitään ei ehditty rakentaa, koska kamelikeskuksen rakennuksille ei oltu saatu edes rakennuslupaa.

Talousrikostutkinta

Nyt Ruotsin talousrikosvirasto on ilmoittanut aloittavansa rikostutkinnan, jossa kamelipuiston puuhahenkilöitä epäillään talousrikoksista. Syyttäjä vaatii kolmen henkilön asettamista liiketoimintakieltoon. Yhdistyksen kautta kulkeneista varoista ei ole pidetty kunnollista kirjanpitoa. Kirjanpitorikosten lisäksi henkilöitä epäillään törkeistä petoksista.

Hollannista tuotiin Ruotsiin 1500 litraa kamelinmaitoa, jota markkinoitiin terveysvaikutteisena juomana, jonka piti auttaa autismiin, tuberkuloosiin, diabetekseen ja maksasairauksiin.

Kamelipuistolle myönnettyjä avustuksia oli käytetty muun muassa kamelinmaidon ostamiseen ja kameleihin liittyviin opintomatkoihin ulkomaille, kuten Kazakhstaniin, kertoo Göteborgs-Posten. Hollannista tuotiin Ruotsiin 1500 litraa kamelinmaitoa, jota markkinoitiin terveysvaikutteisena juomana, jonka piti auttaa autismiin, tuberkuloosiin, diabetekseen ja maksasairauksiin. Lääkintävirasto ja Elintarvikevirasto pitävät tällaisia väittämiä laittomina.

Oliko kamelikeskus poliitikoille oppimiskokemus?

Sosialidemokraattien Marina Johansson puolusti kameliprojektia vuonna 2017 sanoen, että se voi olla poliitikoille oppimiskokemus.

– Jos me myönnämme rahaa sellaiseen, joka ei sitten onnistukaan, me voimme oppia siitä. Pitää myös muistaa, että kunnalla on mahdollisuus periä avustukset takaisin, jos niitä ei käytetä siihen mihin ne on tarkoitettu, Marina Johansson sanoi Göteborgs-Postenille.

Valitettavasti konkurssiin menneeltä kamelikeskukselta ei pystytä perimään mitään avustuksia takaisin.

SUOMEN UUTISET