Kaksi ruotsalaista Isis-vaimoa poistui lastensa kanssa al-Holin leiriltä runsas viikko sitten. Tiedot ovat peräisin kurdien itsehallinnolta. Vaimot lapsineen tulivat Turkkiin tiettävästi samoihin aikoihin kuin Suomeen jo saapuneet Isis-perheet. Liekö kaikki silkkaa sattumaa vai pelkkää punavihreää yhteistyötä naapurimaiden kesken?

Suomeen saapui viime viikonloppuna pyytämättä ja yllättäen kolme Isis-vaimoa lapsineen, eri medioiden tietojen mukaan aikuiset ovat kaksi kantasuomalalaista ja yksi suomensomali. Heillä oli mukanaan yhdeksän lasta. Kertomukset porukan tai porukoiden päätymisestä Turkkiin ovat Suomenuutisten mukaan ristiriitaisia.

Erittäin todennäköistä on ainoastaan se, että Suomen ja Ruotsin tiedustelupalvelut (luit oikein) ovat tietoisia asiain tilasta. Turvallisuusviranomaiset halunnevat kädet hiessä päästä selvittämään Isis-todellisuutta suoraan hevosen suusta. Luultavasti siksi turvallisuusriskiksikin luokitellut naiset halutaan kotimaahan kuultaviksi.

Tunneleita ja rahaa

Ruotsalaisten Isis-perheiden pakomatkassa on saman tyyppisiä aineksia kuin Tuhannen ja yhden yön tarinoissa. Riippuen hiukan siitä, keneltä kysytään.

– Puhutaan kahdesta ruotsalaisnaisesta ja neljästä-viidestä lapsesta, tämä tapahtui luullakseni noin viikko sitten, sanoo kurdien itsehallinnon edustaja Shiyar Ali Ruotsin yleisradiolle.

Lapset ovat alle kymmenvuotiaita ja kaikki ovat nyt Turkissa. Lapsilla ei ole henkilöllisyystodistuksia. Tämä taasen edellyttää lisäselvityksiä ja hankaloittaa porukoiden palauttamista Ruotsiin.

Henkilöiden salakuljettamiseen pois leiriltä tarvitaan lähes poikkeuksetta ulkopuolista apua ja aina rahaa vastaan.

– Onnistuneeseen pakoon tarvitaan tunneleiden kaivamista ja suuria rahasummia, kurdien edustaja Shiyar Ali kuvailee.

Ulkoministeriö vaikenee

Ruotsin ulkoministeriön tiedotus sanoo, että heidän tietojensa mukaan joukko ruotsalaisia on todellakin ottanut hatkat al-Holista. He ovat Turkin ja Syyrian välisellä rajaseudulla, eivätkä he tiettävästi ole ottaneet yhteyttä Ruotsin suurlähetystöönTurkissa .

– On olemassa tietoja siitä, että vähäinen määrä naisia ja lapsia, joilla on yhteys Ruotsiin, ovat lähteneet al-Holista viime kuukausien aikana, tiedotus kertoo sanatarkasti.

– Kyseisten maiden viranomaiset seuraavat tilannetta, mutta emme voi kommentoida asiaa tämän enempää, sanoo ulkoministeriön tiedottaja Linn Duvhammar.

SUOMEN UUTISET