Sosiaalituet kuuluvat ainoastaan kansalaisille ja heille, jotka tekevät työtä. Ruotsi ei ole maailman sosiaalitoimisto vaan valtio, jossa ensin hoidetaan omat velvollisuudet ja vasta sen jälkeen aletaan vaatia oikeuksia. Näillä eväillä mennään kohti ruotsidemokraattien, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien hallitusta.

Ruotsidemokraatit ovat julkaisseet selkeän tiekartan hallitsemattomasta maahanmuutosta syntyneiden haittojen eliminoimiseksi. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että maahan haluaville asetetaan vaatimuksia, eikä mietitä ensikädessä sitä, miten valtio ja veronmaksajat voisivat parhaiten palvella uusia tulokkaita.

Raportin nimi onkin yksinkertaisesti Tee velvollisuutesi – vaadi oikeuksiasi. Kyseessä on itse asiassa iskulause kansankodin loistoajoilta monta vuosikymmentä sitten. Ruotsidemokraatit haluavat, että hyvinvointivaltio turvataan löytämällä taas tasapaino ihmisten oikeuksien ja velvollisuuksien välillä.

Porvarihallituksen perustaa rakennetaan

Ruotsidemokraatit valmistautuvat aivan uuteen rooliin ensi vuonna pidettävien valtiopäivävaalien jälkeen. Nyt maltillinen kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat valmiita hallitusyhteistyöhön Ruotsin kolmen suurimman joukkoon kuuluvan puolueen kanssa.

Ruotsidemokraattien keskeiset ehdot hallitusyhteistyölle liittyvät sosiaaliturvaan. Sosiaalietuuksien tulee kuulua Ruotsin ja EU-maiden kansalaisille. Enää ei riitä se, että sattuu asumaan maassa tilapäisen tai vakituisen oleskeluluvan turvin.

Kyse on ensi sijassa vanhempainrahasta, lapsilisistä, asumistuesta sekä takuueläkkeestä. Ruotsista pitää tehdä vähemmän houkutteleva maa vain olla ja oleskella.

”Maahanmuuton perustuttava kansakunnan tarpeisiin”

– Meille tämä on ratkaisevan tärkeää monessakin mielessä ja maahanmuuttopolitiikan pitää perustua kansakunnan tarpeisiin, sanoo ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson.

– Jos ruuvaamme anteliasta hyvinvointiamme hieman tiukemmalle, silloin muutto Ruotsiin ei olisi niin houkuttelevaa.

Åkessonin mukaan sosiaaliturvan tiukennus saattaisi lisätä myös halukkuutta paluumuuttoon.

– Tämä on tapa kirkastaa sanomaamme mutta se on myös lähtökohta neuvotteluille. Koska meidän on joka tapauksessa edettävä tähän suuntaan, niin mielestäni on täysin mahdollista päästä yhteisymmärrykseen kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kanssa.

SUOMEN UUTISET