Kymmenisen vuotta kestänyt ruotsidemokraattien syrjintä saattaa tulla päätökseensä. Ruotsin kokoomukselle on valkenemassa, että oikeistoblokki ei voi koskaan saavuttaa hallitusenemmistöä ilman ruotsidemokraatteja. Asiasta kirjoittaa Politico.

Pelissä on paljon. Kokoomus kieltäytyi vuoden 2010 vaalien jälkeen tekemästä mitään yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa. Vuonna 2015 Eurooppaa ravisuttanut maahanmuuttokriisi ja ruotsidemokraattien nousu on pakottanut kokoomuksen tarkistamaan kantaansa ruotsidemokraattien suhteen.

Lähestyminen ei ole kuitenkaan helppoa pitkän eristämisjakson jälkeen. Vasemmistoblokki ymmärrettävästi piikittelee oikeistoblokin puolueita ruotsidemokraattien tunnustamista hallituskelpoiseksi puolueeksi. Heidän oma valtahegemoniansa turvautuisi syrjinnän jatkuessa.

Mikäli ruotsidemokraatit hyväksytään osaksi oikeistoblokkia, on blokilla aivan varteenotettavat mahdollisuudet saavuttaa riittävä vaalivoitto ensi vuoden vaaleissa.

Tähtäimessä vaalivoitto ensi vuonna

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson ymmärtää, ettei puolue voi yksinään sanella ehtoja. Oikeistoblokissa tarvitaan kompromisseja.

– Tutkimme, missä asioissa olemme samaa mieltä ja mistä emme ole. Sitten katsomme, miten tärkeitä ne asiat ovat, joista emme ole samaa mieltä, Åkesson pohjusti mahdollista yhteistyötä kokoomuksen, liberaalien ja kristillisdemokraattien kanssa.

Puolue ei voi romuttaa liiaksi omaa ohjelmaansa. Muutoin se menettäisi äänestäjänsä.

Henri Alakylä