Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra moittii hallitusta siitä, että eduskunta on korona-aikaan joutunut käsittelemään useita maahanmuuttoon liittyviä hallituksen esityksiä ja hankkeita, joita on tuotu eduskuntaan ja valiokuntiin ja jotka on hyväksytty käytännössä ilman minkäänlaista laajempaa huomiota.

Riikka Purra kertoo, että korona-aikaan hallitus on rikkonut puolueiden, eduskunnan ja valtioneuvoston yhdessä sopimaa sääntöä, jonka mukaan eduskuntaan tuodaan vain sellaisia hallituksen esityksiä, jotka ovat joko kiireellisiä tai jotka selvästi kuuluvat koronan hoitoon, joko taloudellisesti tai muulla tavoin.

– Eduskunnan kyselytunnilla viime torstaina pääministeri Sanna Marin viittasi tähän todeten, että ”hallitus on pyrkinyt kunnioittamaan niitä pelisääntöjä, joita eduskunta on meiltä edellyttänyt. Että tämän koronakriisin aikana ei tuotaisi ristiriitoja herättäviä esityksiä eduskuntaan.”

Purra sanoo, että kyseisiä pelisääntöjä on rikottu jo useasti.

– Erityisesti johtamani valiokunta eli hallintovaliokunta on usein saanut käsitellä koronaan liittymättömiä paketteja, osa toki niin sanotusti poliittisesti neutraaleja, osa päinvastoin hyvinkin repiviä.

Vihreät yrittävät miellyttää äänestäjiään

Purra arvioi, että syy sille, miksi näistä asioista ei juuri julkisuudessa puhuta, liittyy puolueiden asemiin.

– Hallituksessa sekä sisä- että ulkoministeriö ovat vihreiden hallinnassa. Kaikki maahanmuuton helpotukset ovat juuri nyt selvästi vihreäideologisia, silloinkin kun niitä julkisesti on saatu puolustamaan joku muu hallituspuolue.

– Vihreiden kannatus on ollut laskusuuntaista eikä puolue ole päässyt nauttimaan parrasvaloista kuten pääministeripuolue. Sen on kuitenkin omien äänestäjiensä miellyttämisen ja agendansa edistämisen takia saatava näitä voittoja, vaikka sitten yhtenäisyyttä vaativaan korona-aikaan.

Pääministeri ei puutu

Purra ei muista kuulleensa pääministerin ottavan kantaa näihin lakimuutoksiin ja hankkeisiin tai sanovan niistä mitään.

– Entinen valtiovarainministeri Katri Kulmuni, muun keskustan ryhmän tukiessa, yritti muutaman esityksen kohdalla puolustaa näennäisesti maanviljelijää, vaikka jokainen esitykset lukenut tietää, että kyse ei ole maataloudesta. Uskoisin myös keskustan tietävän sen, vaikka eivät olisi esitystä lukeneetkaan, Purra sanoo.

Muiden hallituspuolueiden intressi olla hiljaa

Purran mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että muiden hallituspuolueiden intressi onkin tällä hetkellä olla maahanmuuttoon liittyvistä lakiesityksistä hiljaa.

– Pääministeri ei uskalla ottaa riskiä, että kannatus notkahtaisi, mikäli hän puolustaisi vihreää maahanmuuttolinjaa tai suomalaisen työntekijän aseman heikennystä. Niinpä vakaassa maailmanpelastamismoodissa oleva vihreä puolue saa huseerata mielin määrin maahanmuuttoon liittyvissä asioissa. Ja pikkulinnut kertovat, että lisää on luvassa.

SUOMEN UUTISET