Kotouttaminen toimii Ruotsissa kehnosti ja koronakriisi on entisestään vaikeuttanut tilannetta työmarkkinoilla. Ulkomaalaistaustaisten työllistyminen on ollut tähänkin asti tuskallisen hidasta ja nyt pää on tullut vetävän käteen. Sosiaaliavustuksille on saatava tukikatto. Näin toteaa Ruotsin kokoomusnuorten puheenjohtaja Aftonbladetin mielipideartikkelissa.

Stefan Löfven on ollut miltei kuusi vuotta pääministerinä ja vailla sarvia ja hampaita voidaan todeta, että sosialidemokraatit ovat yhdistäneet massiivisen maahanmuuton läntisen maailman huonoimpaan integraatiopolitiikkaan, lataa kokoomusnuorten puheenjohtaja Benjamin Dousa heti kättelyssä.

Ruotsissa asuvan on Dousan mukaan periaatteessa kyettävä pitämään huolta itsestään, taustasta riippumatta.

– Palkkatyöstä on aina jäätävä enemmän rahaa lompakkoon, kuin veronmaksajien rahoilla elämisestä. Siksi tähän maahan tarvitaan tukikatto.

Tukijärjestelmän kestävyys koetuksella

Dousa kirjoittaa, että kotouttamisongelmat saavat koko tukijärjestelmän natisemaan liitoksissaan.

– Joka seitsemäs työikäinen elää tuilla työssä käymisen sijasta ja kestää lähes kahdeksan vuotta, ennen kuin edes puolilla maahan tulleista on työpaikka. Kyseessä on katastrofi.

Dousan mukaan hallitus on itse laskenut, että sosiaaliturvan menot kasvavat lähes 14 prosenttia lähivuosina. Eikä laskelmissa ole vielä otettu huomioon koronakriisin vaikutuksia.

– Jokainen työhön kykenevän tukiseteli on pois hoivan, koulutuksen tai poliisin rahoista.

Sosialidemokraattinen tuensaajien puolue

Sosialidemokraatit ovat Dousan mielestä jättäneet työllisyyspolitiikan hunningolle ja puolueesta on tullut tuensaajien etujärjestö. Siihen hallituksen johtavalla puolueella saatikka kansalla ei ole varaa. Pitkällinen tukiriippuvuus johtaa sitä paitsi terveysongelmiin, huonompaan koulumenestykseen ja jopa kasvavaan rikollisuuteen. Työ- ja tukireformille on siten olemassa selkeä tarve.

– Yhtä selvää on sekin, ettei Stefan Löfvenistä ole uudistusten tekijäksi. Hänellä on ollut kuusi vuotta aikaa mutta tulokset uupuvat. Kahden vuoden kuluttua Ruotsissa on jälleen valtiopäivävaalit – silloin on kysyntää työtätekevien, eikä pelkästään tuensaajien puolueelle.

SUOMEN UUTISET