

Kaks.fi
Tutkimus sen vihdoin paljasti – kansa luottaa median tekemiin urheilu-uutisiin, muttei politiikan uutisiin
Valtamedia on uutisoinut näkyvästi jokaisesta tutkimuksesta, joka näyttäisi osoittavan, että suuri yleisö pitää valtamediaa luotettavina uutislähteinä. Nyt Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämästä kyselystä kuitenkin käy ilmi, että luottamus ei koske kaikkea uutisointia. Ei kukaan ole epäillyt, ettei media osaisi raportoida, voittiko Kärpät Tapparan vai päinvastoin. Luotettavuus on kyseenalaistettu politiikkaa koskevissa kysymyksissä, ja uusi tutkimus osoittaa, että alle puolet suomalaisista pitää tiedotusvälineiden poliittisia uutisia luotettavina.
Valtaosa kansalaisista luottaa erittäin tai melko paljon urheilua (78 %), kulttuuria (70 %), tiedettä (67 %), taloutta (60 %) ja ulkomaita (58 %) käsitteleviin sisältöihin medioissa. Näihin ei kohdennu juurikaan epäluottamusta, joka vaihtelee urheilun neljästä prosentista talouden ja ulkomaiden 10 prosenttiin, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämästä kyselystä.
Poikkeuksen muodostavat politiikkaa koskevat uutiset ja muut sisällöt tiedotusvälineissä. Suomalaisista alle puolet (46 %) luottaa poliittisiin uutisiin erittäin tai melko paljon. Viidennes (20 %) arvioi politiikkaa käsittelevät asiasisällöt mediassa enemmän tai vähemmän epäluotettaviksi.
Puoluekanta on yhteydessä näkemyksiin politiikan uutissisältöjen luotettavuudesta varsin ennakoitavalla tavalla. Punavihreään agendaan kallellaan oleva media saa luottamuksen lähinnä liberaalien kaupunkilaisten parista. Konservatiivit suhtautuvat tiedotusvälineiden poliittiseen uutisointiin epäilevimmin.
Perussuomalaisista kaksi viidestä tuntee epäluottamusta, vain reilu neljännes luottaa
Enemmistö SDP:n (56 %), kokoomuksen (55 %), vihreiden (57 %) ja vasemmistoliiton (54 %) kannattajista pitää politiikan sisältöjä luotettavina. Perussuomalaisten ja keskustan tukijat suhtautuvat selvästi varauksellisemmin.
Perussuomalaisten tukijoista reilu neljännes (29 %) luottaa ja kaksi viidestä (41 %) tuntee epäluottamusta. Keskustan kannattajien parissa luottavaisia on enemmän kuin kaksi viidestä (45 %) ja epäileväisiä noin viidennes (21 %).
Talouden uutisointiin luottavat eniten akavalaiset (74 %), yrittäjät (70 %) ja ylemmät toimihenkilöt (71 %). Vähiten luottamusta on työttömillä (38 %). Kulttuurin uutisointiin luotetaan tasaisesti vaihdellen työttömistä (57 %) akavalaisiin (78 %). Peruskoulutuksen saaneet ovat kriittisimpiä kaikkeen uutisointiin.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mitäpä jos lukija päättäisi vasta jutun lukemisen jälkeen, maksaako jutusta vai ei? – Swish-journalismi tekee tuloaan Ruotsiin
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.
