Tanskan hallitus ilmoittaa perustavansa uuden viraston, jonka tarkoituksena on edistää maassa laittomasti oleskelevien henkilöiden muuttoa takaisin omiin kotimaihinsa. Uuden laitoksen nimeksi tulee ytimekkäästi Kotimatkavirasto (Hjemrejsestyrelse).

Kotimatkaviraston toimialaan tulee sisältymään kaikki sellainen laittomasti maassa oleskelevien maastamuutto, johon ei liity pakkokeinoja. Elokuussa toimintansa aloittava 250 työntekijän virasto siis yhdistää saman katon alle kaikki vapaaehtoisen kotiinpaluun tukemiseen ja edistämiseen liittyvät toiminnot. Pakkopalautukset jäävät yhä poliisin vastuulle.

Hallitus kertoo tiedotteessaan, että tulossa on useita kotiinpaluun edistämiseen liittyviä aloitteita, joista kerrotaan tarkemmin myöhemmin. Kaikkien toimenpiteiden tavoitteena on, että yhä useammat Tanskassa laittomasti oleskelevat muuttaisivat takaisin omiin kotimaihinsa.

– Hallitukselle on tärkeätä, että laittomasti maassa oleskelevat ulkomaalaiset matkustavat kotiin, sanoo ulkomaalaisasioista ja integraatiosta vastaava ministeri Mattias Tesfaye.

Uusi virasto keskittyy kotiuttamiseen

Ministeri kuvailee työnjakoa siten, että maahanmuuttoministeriön tehtävänä on myöntää pakolaisille oleskeluluvat ja suorittaa perheenyhdistämiset, kun taas tämä uusi virasto keskittyy niihin henkilöihin, joilla ei enää ole laillista oikeutta oleskella Tanskassa.

– Virasto, joka keskittyy vain kotimatkoihin. Siinä on järkeä, toteaa ministeri Tesfaye.

Tanskassa arvioidaan tällä hetkellä olevan noin 1100 kielteisen päätöksen saanutta turvapaikanhakijaa, joilla on lainvoimainen käännytyspäätös. Yli 200 heistä on odottanut palautuslentoa jo yli viisi vuotta.

Sosialidemokraatteja edustava maahanmuutto- ja kotouttamisministeri Tesfaye on aiemmin todennut muun muassa, että maahanmuutto on tehnyt Tanskasta vähemmän vapaan maan, koska tietynlainen maahanmuutto lisää sääntelyn tarvetta ja edellyttää valtion puuttumista yhä useampiin asioihin. Erityisesti ministeri mainitsi muslimimaahanmuuton.

Suomessa tuhansia laittomasti maassa olevia

Niin sanottujen ”paperittomien” määrää Suomessa ei tarkalleen tiedä kukaan, kertoo Yle. Maahanmuuttovirasto arvelee paperittomien määräksi reilua paria tuhatta. Helsingin Diakonissalaitoksen arvion mukaan paperittomia on noin 4000.

Joka tapauksessa on selvää, että Suomessa oleskelee tuhansia henkilöitä ilman laillista oleskelulupaa. Monet heistä ovat tulleet maahan jo vuoden 2015 turvapaikanhakijavyöryn mukana. Kielteisen turvapaikkapäätöksen ja lainvoimaisen käännytyspäätöksen jälkeenkään monia heistä on vaikea saada lähtemään Suomesta.

Suomessa palautuslennot ovat olleet pysähdyksissä koronapandemian aiheuttamien matkustusrajoitusten vuoksi. Karkotuksen tai käännytyksen vuoksi säilöön otettuja ulkomaalaisia on päästetty vapaalle jalalle. Jopa yksi törkeään raiskaukseen syyllistynyt turvapaikanhakija päästettiin vapaaksi, koska palautuslentoa ei pystytä tällä hetkellä järjestämään.

SUOMEN UUTISET