Tasan ei käy eläkeläisten onnenlahjat Pohjolassa: suomalaisilta vietiin vappusatanen mutta tanskalaiseläkeläiset saavat koronatonnin. Tanskan hallitus haluaa monilla toimillaan elvyttää maan taloutta koronakriisin jälkeen.

Elvyttää kulutusta

Tuhannen kruunun (134 euroa) veroton kertalaaki on tarkoitettu kaikkein pienimpien eläkkeiden ja tulonsiirojen varassa eläville kansalaisille. Tanskan hallitus haluaa vauhdittaa yksityisen kulutuksen elpymistä pandemian jälkeen ja luoda uskoa tulevaisuuteen.

– Täytyy tietty rehellisesti sanoa, ettei tämä kansan elämää mullista. Kyseessä on tuki, jolla osaltaan saadaan talouden pyörät pyörimään, sanoi valtiovarainministeri Nicolai Wammen hallituksen tiedotustilaisuudessa.

– Meillä on kansaneläkkeen varassa eläviä, vammaisia ja köyhyydessä eläviä perheitä. Heille 1 000 kruunua ylimääräistä on valtava summa. Olen vain pahoillani siitä, etteivät rahat ehdi maksuun ennen kesälomia, purki tuntojaan kansanedustaja Pernille Skipper.

Talouskriisi ei ole ohi

Koronatonni tulee maksuun viimeistään lokakuussa ja siihen on budjetoitu 1,8 miljardia kruunua. Jo maaliskuussa hallitus ilmoitti 75 prosentin palkkatuesta yksityisellä sektorilla niille henkilöille, jotka ovat koronan takia irtisanomisuhan alla.

– Tanskan talouskriisi ei ole ohi ja meillä on paljon tehtävää sillä edessämme on todellakin maraton, ministeri Wammen muistutti.

SUOMEN UUTISET