Eurooppalaiset valtiot pyrkivät parhaansa mukaan tukemaan koronapandemian takia kuilun partaalla huojuvia yrityksiään. Pelastaakseen työpaikat ja verotulot. Tanska ja Puola eivät kuitenkaan halua rahoittaa voittojaan maksimoivia ja velvollisuuksiaan pakenevia veroparatiisiyhtiöitä, kertoo Business Insider.

Veroparatiiseiksi luokitellaan valtiot, joissa yhtiöiden verotus on pientä tai sitä ei ole ollenkaan. Omistajat rekisteröivät yrityksensä veroparatiisiin, jotta yritykset välttyisivät veroista siellä, missä ne oikeasti toimivat. Tunnettuja veroparatiiseja ovat vaikkapa Gibraltar, Bahama, Bermuda, Neitsytsaaret ja tietysti Panama.

Yritysten maksettava veronsa

Yritysten, jotka hakevat tukea muuttuneiden olosuhteiden takia, on maksettava kansainvälisten ja kansallisten sopimusten mukaiset veronsa, muotoilee Tanskan valtionvarainministeriö.

– EU:n veroparatiiseiksi luokittelemat yritykset eivät voi saada tukea, jos se vain on EU:n lakien ja kansainvälisten sopimusten mukaan mahdollista, ministeriö tarkentaa.

Lappu paratiisien luukulle

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi saman asian selkokielellä 8. huhtikuuta:

– Tehdään loppu veroparatiiseista, tuosta modernin talouden kirouksesta.

Toistaiseksi ei ole selvää, aikovatko muut Euroopan maat pistää veroparatiisiyhtiöt ahtaalle. Erityisen yritysmyönteiset Iso-Britannia, Alankomaat, Sveitsi ja Luxembourg tuskin seuraavat Tanskan ja Puolan esimerkkiä.

SUOMEN UUTISET