EU on alustavasti listannut 17 valtiota veroparatiisien mustalle listalleen. Sen lisäksi 47 maata on nimetty harmaalle listalle. Harmaan listan maat ovat aikeissa muuttaa verotuskäytäntöjään lähemmäksi kansainvälisiä verotusmalleja. EU-maiden valtiovarainministerit laativat Brysselissä kyseiset listat. Ministerit eivät jostain kumman syystä löytäneet moitteen sijaa EU-maiden verotuskäytännöistä, vaikka aihetta olisi ollut.

Lopulliselle mustalle listalle päätyvät maat eivät saa rahoitustukea Euroopan investointipankilta kuin rajoitetusti. Sen lisäksi EU-maat voivat lisätä omia sanktioita mustan listan maille. Verokomissaari Pierre Moscovici kannattaa EU-maiden omia lisärajoituksia veroparatiisien tukiin.

Kansalaisjärjestöt pyörittelevät epäuskoisina silmiään EU:n tekopyhyydelle.

– Jos EU-maat haluaisivat oikeasti eroon veroparatiiseista, niin niiden tulisi olla avoimesti vaatimassa lukuisten EU-maiden kuten Luxemburgin, Irlannin ja Hollannin perustavanlaatuista veroremonttia, Eurodadin (European Network on Debt and Development) verokoordinaattori Tove Maria Ryding kertoo Politico-lehdelle.

Henri Alakylä