

LEHTIKUVA
Pankkeja kritisoitiin veroparatiisi-kytkennöistä
Euroopan parlamentin PANA-tutkintavaliokunnan kuulemisessa torstaina 9.2. mepit haastoivat erityisesti Nordea-pankin edustajia sen roolista veroparatiiseissa toimivien offshore-yhtiöiden perustamisessa. Kuuleminen koski erityisesti saksalaisten ja pohjoismaalaisten pankkien roolia Panaman paperit -tietovuodossa.
Tanskalainen tutkiva journalisti Soren Kristensen kertoi Panaman papereista löytyneen yli 11 000 merkintää, jotka viittasivat Nordeaan ja 400 Nordean asiakasta, jotka liittyivät panamalaiseen Mossack Fonseca -asianajotoimistoon.
Nordea joutui tentattavaksi
Nordean konsernin johtaja Matthew Elderfield paljasti, että pankki oli sulkenut 111 tiliä Panama papereiden paljastusten johdosta. Tämä ei kuitenkaan riittänyt useille mepeille, jotka vaativat tietää, onko Nordea lopettanut veroparatiiseissa sijaitsevien postilaatikkoyhtiöiden perustamisen.
Elderfieldin mukaan yhteistoiminta Mossack Fonsecan kanssa on loppunut. Hän lisäsi, että pankki on myös ”poistunut” Cayman saarilta ja Man-saarelta. Elderfield kuitenkin painotti, että offshore-rakenteet voivat olla myös täysin laillisia ja perusteltuja. Hänestä rahanpesun vastaisten järjestelmien tulisi erotella hyvät huonoista.
– Selvitysten mukaan Nordealla oli vuonna 2015 jopa 393 työntekijää Luxemburgissa ja tämä työntekijämäärä on ollut kasvussa. Mihin tällaista työntekijämäärää tarvitaan Luxemburgissa, kysyi perussuomalaisten europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner Nordean Elderfieldiltä.
Pankki myönsi epäonnistuneensa
Ruohonen-Lerner otti esille myös Nordean hyvin aktiivisen roolin yhteiskunnallisessa keskustelussa.
– Ekonomistinne antavat toistuvasti ohjeita siitä, miten Suomen taloutta pitäisi hoitaa. Kuinka te voitte enää Panama-skandaalin jälkeen uskottavasti neuvoa muita? hän kysyi.
Elderfield tunnusti pankin epäonnistuneen korkeiden standardien noudattamisessa. Samalla hän vakuutti, että tilanne on nyt parempi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruohonen-Lerneriltä kysymys komissiolle – pankkien rooli veronkierrossa on selvitettävä

Ruohonen-Lerner “Panaman papereiden” tutkintavaliokuntaan

Tanska ja Puola jättävät ahneet veroparatiisiyhtiöt nuolemaan näppejään: korona-avustuksia ei tipu
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää