Euroopan parlamentti päätti torstaina ns. Panaman paperit -tietovuotoa selvittävän tutkintavaliokunnan kokoonpanosta. Valiokuntaan tulee kuulumaan 65 jäsentä ja sen toimikausi on 12 kuukautta. Suomalaisista europarlamentaarikoista valiokuntaan valittiin porvoolainen Pirkko Ruohonen-Lerner (ps, ECR) ja Hämeenlinnasta kotoisin oleva Sirpa Pietikäinen (kok, EPP). 

Uuden PANA-valiokunnan tehtävänä on tarkastella väitteitä rahanpesuun, veronkiertoon ja veropetoksiin liittyvien EU-sääntöjen rikkomisesta.

– Olen tyytyväinen, että saan jatkaa Euroopan parlamentissa veronkierron vastaista toimintaani, kertoo Pirkko Ruohonen-Lerner, joka on vaikuttanut viimeisen vuoden aikana erikoisvaliokunta Taxessa.

Taxe-erikoisvaliokunta perustettiin kansainväliseen veronkiertoon liittyvän Luxleaks-tietovuodon jälkeen. Taxen viimeinen kokous pidettiin kuluvan viikon tiistaina, jolloin äänestettiin veromietinnön tarkemmasta sisällöstä ja mietintö hyväksyttiin selkeällä ääntenenemmistöllä, 24 äänesti sen puolesta ja 15 vastaan tai tyhjää.

– Kilpailutilanne on kestämätön, jos veronkiertoon osallistuvan suuryrityksen veroprosentti on nolla ja samanaikaisesti kovenevassa kilpailussa sinnittelevät pienyritykset maksavat veroja 30-40 prosenttia tuloksestaan, Ruohonen-Lerner painottaa.

Uusi PANA-valiokunta sai alkunsa 2016 keväällä tapahtuneesta Panaman paperit -tietovuodosta, joka on huomattavasti laajempi kuin Luxemburgin vastaava tietovuoto oli.

– Tulen tekemään kaikkeni, jotta saamme luotua pienyrityksille reilun kilpailutilanteen, myös verotuksen saralla, lupaa Ruohonen-Lerner, joka siirtyi vuosi sitten Suomen eduskunnasta Euroopan parlamenttiin.