Eduskunta käsitteli tänään pienten eläkkeiden korotuksia – jotka siis jäivät pääministeri Antti Rinteen (sd.) luvattua vappusatasta paljon pienemmiksi. Perussuomalaisten sosiaali- ja terveysvaliokunnan edustajat jättivät vastalauseen hallituksen esitykseen ja vaativat parannuksia eläkeläisten asemaan, mutta hallituksen äänin perussuomalaisten vaatimukset kaatuivat.

Perussuomalaiset toteavat, että erityisesti sdp:n eduskuntavaalien alla lupaama vappusatanen eli sadan euron korotus alle 1 400 euron eläkkeisiin on ollut katteeton lupaus, jota ei olla toteuttamassa.

– Vaikka pienikin parannus on hyvä asia, hallituksen esitys pienten eläkkeiden korottamisesta on kaukana luvatusta eikä se tuo hallituksen lupaamaa satasta tai lupaamaansa korotusta mataliin työeläkkeisiin, kansanedustaja Arja Juvonen toteaa.

Työeläkkeisiin ei mitään parannusta

Hallituksen esityksessä korotetaan kansaneläkettä ja takuueläkettä. Korotukset tulevat alle 1 200-1 300 eläkkeisiin. Perussuomalaiset kuitenkin huomauttaa, että korotukset leikkaavat joiltakin toimeentulotukea, eli korotuksen vaikutus jää silloin nollaksi.

– Eläkeläistä rasittavat lisäksi monet kustannukset, joita nousee normaalin arjen keskeltä. Kustannukset liikkumisesta, asumisesta, lääkkeistä, ruoasta ja sairastavuudesta osuvat kipeimmin pienituloiseen. Kulutuksen tasaverot ovat kaikille sama ja ruoka ja bensa maksavat kaikille yhtä paljon. Pitkien etäisyyksien Suomessa autoa tarvitaan ja bensan hinnan nousu rasittaa erityisesti pieneläkeläisen kukkaroa, sosiaali- ja terveysvaliokunnan perussuomalaiset toteavat.

Perussuomalaiset esittivät vastalauseessa lausumaa, että hallitus ryhtyy kiireesti selvittämään pienten työeläkkeiden korottamista. Hallitusohjelmassa luvataan selvittää keinoja, joilla alle 1 400 euron työeläkkeisiin tulisi 100 euron nettokorotus. Nyt työeläkkeet eivät nouse kuitenkaan miltään osin.

Eläkeläisten maksuvaikeudet pahentuneet

Perussuomalaiset esittivät myös lausumaa siitä, että eläkeläisten ulosottojen ennaltaehkäisemiseksi laaditaan toimenpideohjelma.

– Asiakastieto oy:n mukaan eläkeläisten ulosotot ovat lisääntyneet. Eläkeläisen taloudelliseen tilanteeseen vaikuttaa usein äkilliset yllättävät tilanteet kuten esimerkiksi sairastuminen. Asiakasmaksukatot taasen ovat hankalasti ymmärrettävissä ja niiden täyttymisen seuraaminen on yleensä ikääntyvälle vaikeaa. Asiakasmaksukatoissa on kolme eri tasoa: terveydenhuolto, lääkkeet ja kelamatkat. Perussuomalaisten mielestä erillisten asiakasmaksukattojen ongelmat tulee viipymättä poistaa esimerkiksi yhdistämällä ne kohtuulliseksi yhdeksi katoksi.

Perussuomalaiset katsoo, että eläkeläisköyhyys on Suomessa merkittävä yhteiskunnallinen ongelma, johon hallitus ei kiinnitä riittävää huomiota. Perussuomalaisten vastalauseessa vaadittiin viimeisenä, että hallitus ryhtyy pikaisiin toimenpiteisiin pientä eläkettä saavien ostovoiman vahvistamiseksi ja estää näiden verotuksen kiristymisen. Tämäkin vaatimus kaadettiin hallituksen toimesta.

SUOMEN UUTISET