Suomessa on suuri joukko pienituloisia eläkeläisiä. Kuukausitulojen jäädessä vaatimattomaksi monet joutuvat tekemään tukalia säästöpäätöksiä apteekeissa ja ruokakaupoissa. THL:n tutkija Katri Hannikaisen mukaan pienituloiset eläkeläiset jättävät väliin lääkärikäyntejä menoja vähentääkseen.

– Tämä meidän äveriästä kansanosaa suosiva hallitus tuntuu taas kerran kehysriihen yhteydessä unohtaneen vaikeassa asemassa olevat pienituloiset eläkeläiset, perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa toteaa.

Maahanmuuttajille ja yritystukiin riittää rahaa

Perussuomalaiset ehdottavat omassa kehysvaihtoehdossaan muun muassa reseptilääkkeiden 50 euron alkuomavastuun poistamista pienituloisilta ja kansaneläkeindeksiin sidottujen tukien indeksikorotusta.

Perussuomalaisten mielestä lääkekaton laskeminen kehysriihen yhteydessä 40 eurolla on riittämätön toimi. Samoin hallituksen yhdeksän euron takuueläkkeen korotus ei paljoa sen varassa elävien eläkeläisten tilannetta helpota.

– Tuntuu siltä, että maahanmuuttajille ja yritystukiin sun muuhun riittää valtion kirstusta annettavaa, mutta vähävaraisille ei euroja liikaa heru, sanoo Elomaa.

Asumismenot kasvaneet jo pitkään

Asumismenojen nousu on jatkunut jo pitkään. Vuokrat ja asuntojen hinnat ovat kohonneet tämän vuosituhannen aikana hurjaa vauhtia erityisesti kasvukeskuksissa. Tämän lisäksi asumismenot ovat paisuneet muun muassa sähkön hinnan ja lämmityskulujen sekä kiinteistöverojen nousun myötä.

Sen sijaan pienituloisten eläkeläisten tulopuoleen ei ole tullut merkittäviä helpotuksia. Omavastuut lääkekustannuksissa ovat niin ikään kasvaneet.

Eläkeläisillä vaikeuksia selviytyä

Elomaa muistuttaa, että niillä eläkeläisillä, joilla ei ole suuria säästöjä sukanvarressa ja eläke on pieni, on todellisia vaikeuksia selvitä arjen välttämättömistä menoista.

– Yhtälö on kestämätön, kun pienituloisten eläkeläisten tulisi sinnitellä vaatimattoman eläkkeen varassa, kun samanaikaisesti elämisen kannalta välttämättömät menot kasvavat.

SUOMEN UUTISET