Suomalaisten asumiskulut kallistuvat jälleen ensi vuonna, mutta käteen jäävät tulot eivät kasva, kertoo Ylen Uutiset.

Suurimmat euromääräiset korotukset kohdistuvat öljylämmitteisessä omakotitalossa asuviin. Heitä koskee sekä kiinteistöveron että lämmityspolttoaineiden veron nousu. Toinen ryhmä, joita nämä korotukset erityisesti koskettavat ovat yksinasuvat eläkeläiset, joilla ei ole suuria tuloja, todetaan Omakotiliitosta.

Noin 10 prosentin korotus

Asumisen menot nousevat ensi vuonna, koska vakituisen asuinrakennuksen ja muiden asuinrakennusten kiinteistöveron alarajaa korotetaan. Myös yleisen kiinteistöveron alaraja nousee.

Kiinteistöveron nostamisen takia kerrostalossa asuvan asumiskulut nousevat ensi vuonna noin 10 prosenttia, paikkakunnasta riippuen korotus on noin 20-110 euroa.

– Asumistuen enimmäisasumismenojen jäädyttäminen tämän vuoden tasolle tarkoittaa sitä, että mahdollinen vuokrankorotus jää kokonaan asukkaan maksettavaksi. Myös vuokraindeksin vaihtuminen huonompaan elinkustannusindeksiin pienentää asumistukea. Tuki ei enää nouse samassa suhteessa vuokrien kanssa, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri toteaa.

Asumisesta on vaikea säästää

Meri muistuttaa, että pääkaupunkiseudun vuokrat ovat jo nyt järkyttävän korkeat.

– Jos asukas on pienituloinen tai hän saa jo toimeentulotukea, tarvitaan tätä tukea aiempaa enemmän eli muutos näkyy lopulta Kelan myöntämissä tuissa.

– Perusuomalaiset eivät ymmärrä, miksi hallitus nyt nousukaudella kurittaa erityisesti pääkaupunkiseudulla asuvia keski- ja pienituloisia sekä yksinasuvia eläkeläisiä. Ihminen voi säästää monissa menoissaan, mutta ei juuri asumisessaan. Koti on oltava jokaisella, Meri painottaa.

SUOMEN UUTISET

Tagit