Euroopan vanha kiista nostaa jälleen päätään. Yhdeksän euromaata tavoittelee yhteisiä velkakirjoja koronaviruksen vastaiseen taisteluun. Neljä maata taas vastustaa tiukasti yhteisvelkaa. Suomi on yksi näistä yhteisvelan torppaavista maista. Eteläiset maat väläyttelevät jopa EU:n hajoamista ilman yhteisvelkaa.

– Jos Eurooppa ei todista pystyvänsä vastaamaan tähän historialliseen haasteeseen, koko eurooppalainen rakennelma menettää kansalaistensa silmissä syyn olemassaoloonsa, Italian pääministeri Giuseppe Conte sanoi.

Yhteisvelkaa vai ei?

Italian yleisradioyhtiö RAI uutisoi, että jokaisen jäsenmaan velka jäisi kunkin jäsenmaan hoidettavaksi. Yhteinen velka on kuitenkin välttämätöntä.

Euroalueen valtiovarainministereistä koostu euroryhmä ei torstaina päässyt yhteisymmärrykseen siitä, miten talouden pysähdys korjataan. Portugali, joka on yksi yhteisen velan kannalla olevista euromaista, lyttäsi harvinaisen suorasukaisesti Hollannin vastustuksen yhteiseen velkaan.

Portugalin pääministeri António Costa pysyi läksytyksensä takana.

– Joko EU tekee sen mitä vaaditaan tai se lakkaa olemasta, Costa painotti.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel joutui taiteilemaan saadakseen yhteisen julkilausuman kasaan. Politico kertoo, että julkilausumassa euroryhmältä odotetaan ehdotuksia talouskriisiin. Yksikkömuoto piti muuttaa monikkoon, jotta Italia voisi kuvitella yhteisten koronabondien olevan edelleen mahdollisuus.

Ratkaisua haetaan

Koronapandemian vuoksi joutokäynnille laitetun talouden tulee saada tukea. Toistaiseksi Euroopan komissio on kertonut, ettei jäsenmaiden tarvitse huolehtia talouskurisäännöistä. Tämä tarkoittaa, että jäsenmaat voivat velkarahalla korjata talouspysähdyksen aiheuttamia haittoja niin paljon kuin haluavat.

Euroopan keskuspankki EKP on puolestaan kertonut, että se aikoo kasvattaa arvopaperien osto-ohjelmaansa. Yhteensä ostoihin käytetään tänä vuonna noin biljoona eli tuhat miljardia euroa. EKP:sta kerrotaan, etteivät yhteiset koronavelkakirjat ole välttämättä se tehokkain tapa korjata talouden alamäkeä.

Syntyneeseen talouskriisiin voidaan käyttää myös eurokriisin vuosina käynnistettyä Euroopan vakausmekanismi EVM:ää. Sen koko on tosin varsin pieni verrattuna talouden tarpeisiin. Lisäksi EVM:n hätärahoitusta saatetaan tarvita myöhemmin.

Henri Alakylä