Euroopan keskuspankki EKP määrää euroalueen pankkeja pidättäytymään osingonmaksuista ja osakkeiden takaisinostoista, talouslehti Financial Times raportoi. Runneltu eurooppalainen pankkisektori on jo nyt henkitoreissaan.

EKP arvioi, että osinkojen maksukiellolla euroalueen pankit voivat luotottaa valuutta-alueen yrityksiä 30 miljardilla eurolla. Epäselvää on se, miten halukkaita euroalueen yritykset ovat kuormittavaan velkarahoitukseen.

Koronaviruksen aiheuttaman tuotantoseisahduksen vuoksi moni yritys on vaarassa kaatua. Keskuspankkien ylilöyhää rahapolitiikkaa kritisoidaan niin sanottujen elinkelvottomien yritysten pinnalla pitämisestä. EKP:n halu tukea yrityksiä lisävelalla 30 miljardin euron lisäkapasiteetilla herättää kysymyksen.

Pääomavaatimusrajoituksien helpottaminen ei välttämättä tule näkymään yritysluottojen reipastumisena, EKP:n virkamies keroo FT:lle.

Eurooppalaisten pankkiosakkeiden alho on jatkunut finanssikriisistä asti. Osinkomaksujen jäädyttäminen voi viedä lopunkin hohdon sijoittaa eurooppalaisiin pankkeihin.

Henri Alakylä

Tagit