Finavian tilaston mukaan lentomatkustajien määrä Enontekiön lentokentällä on jatkuvassa ja voimakkaassa kasvussa. Lentoliikenteen kasvu on ollut keskimäärin 19 % vuodessa. Enontekiön lentokentän kansainvälinen liikenne on myös merkittävää, se on 8 % koko Lapin lentoasemien kansainvälisestä liikenteestä. Tällä hetkellä 98 prosenttia Enontekiölle saapuvista lentomatkustajista tulee charterlennoilla.


Lentoliikenteen aluetaloudelliset vaikutukset Enontekiöllä ovat 4,2 miljoonaa euroa vuosittain. Taloudellisten vaikutusaskelmien mukaan lentoliikenteeseen tehdyt investoinnit palautuvat moninkertaisina takaisin kansantalouteen.

– Tutkimuksen mukaan 10 % lisäys lentomatkustuksessa kasvattaa bruttokansantuotetta keskimäärin 0,5 prosenttiyksiköllä. Alueella on kehittymässä uutta liiketoimintaa. Useat yritykset olisivat valmiita investoimaan Enontekiön lentoaseman vaikutusalueella, jos niillä on varmuus lentoaseman toiminnan jatkuvuudesta, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso.

Lentokenttä kaipaa korjaamista

Juuson mukaan Enontekiö on revontulitodennäköisyydeltään ja lumivarmuudeltaan maailman parhaita talvimatkailun osalta saavutettavissa olevia alueita. Lentoasema palvelee koko laajaa saamelaisaluetta.

Enontekiön lentoasema on valmistunut vuonna 1980. Iso käytännön ongelma on erityisesti lentokentän pinta sekä kentän oheisrakennukset, jotka vaativat korjaamista.

– Valitettavasti Enontekiön lentokentän kehittämiseen ei ole varattu rahaa Finavian suunnitelmissa. Lentoaseman tulevaisuudennäkymien epävarmuudesta seuraa se, että yrittäjillä ei myöskään ole varmuutta investoida alueelle, Juuso harmittelee.

Matkustajamäärät kasvaneet voimakkaasti

Lapin matkustajamäärät ovat kasvaneet voimakkaasti. Finavia onkin viime vuosina tehnyt Rovaniemen, Kittilän ja Ivalon lentoasemille yhteensä 55 miljoonan euron investoinnilla laajennuksia, ja lisännyt palveluita vastaamaan Lapin kasvavaa matkustajaliikennettä. Investointipäätös ei kuitenkaan kohdistunut Enontekiön lentoaseman korjaamiseen ja kehittämiseen.

– Nykyisen hallitusohjelman mukaan ”Finavia huolehtii kenttäinfran osalta kolmen tunnin saavutettavuustavoitteen toteutumisesta niillä alueilla, joilla raideliikenne ei turvaa tavoiteta. Selvitetään tehokkain tapa toteuttaa julkisesti tuettu lentoliikenne näille alueille.” Enontekiön lentokentän toiminnan jatkuminen edellyttää sen kiitotien ja oheisrakennusten kunnostamista, Juuso painottaa.

– Lentoasemat omistava ja niitä ylläpitävä Finavia on kokonaan valtion omistama yhtiö ja valtion omistajaohjauksen piirissä. Olen jättänyt kirjallisen kysymyksen hallituksen omistajaohjausministerille Enontekiön lentoaseman korjaamistarpeesta

SUOMEN UUTISET