Apulaisoikeuskansleri moittii sosiaali- ja terveysministeriötä sen toiminnasta Helsinki-Vantaan lentokentällä koronakriisin aikana. Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen pitää apulaisoikeuskanslerin kritiikkiä pysäyttävänä.

Juuri tulleen tiedon mukaan apulaisoikeuskansleri moittii sosiaali- ja terveysministeriötä siitä, että STM pyysi Vantaan kaupunkia osallistumaan koronatorjuntatoimiin Helsinki-Vantaan kentällä hyvin myöhäisessä vaiheessa. Lisäksi apulaisoikeuskansleri pitää kyseenalaisena, että STM päätyi ensin käyttämään yksityistä palveluntarjoajaa. Oikeuskansleri toteaa, että ratkaisu ei ollut tartuntatautilain mukainen. Asiasta uutisoi STT 20.10.2020.

– Oikeuskanslerin kannanotto on pysäyttävä ja kertoo sen, että sosiaali- ja terveysministeriön johtajuus on täysin hukassa, ja se on laiminlyönyt ja ollut liki tietämätön tehtävistään, kansanedustaja Arja Juvonen kritisoi.

Ministerin vastaukset katteettomia

Juvonen teki 24.1.2020 ensimmäisenä kansanedustajana ministerille kirjallisen kysymyksen (KK 464/2019 vp), jossa kysyttiin, mihin toimiin hallitus ryhtyy varautuakseen koronavirusepidemiaan Suomessa. Tilanne oli vakava, mutta kukaan ei ollut asiaan vielä reagoinut julkisesti.

– Ministerin vastaukset esitettyyn kysymykseeni osoittautuvat kerta toisensa jälkeen katteettomiksi, mikä on erittäin huolestuttavaa. Kuka oikein johtaa ja organisoi sosiaali- ja terveysministeriön toimintaa? Onko siellä ketään vastuuhenkilöä? Onko ministeriö avustajien hotteilla? Juvonen kysyy.

Ministeri Krista Kiuru vastaa 17.2.2020 kirjalliseen kysymykseen muun muassa näin:

– Tilanteen seurannan ja analyysien perusteella on muun muassa toteutettu kansalais- ja viranomaisviestintää, kehitetty materiaalista valmiutta, nostettu omaa johtamisvalmiutta ja tiivistetty viranomaisten välistä yhteydenpitoa.

STM:ssä nukuttu Ruususen unta

Materiaali- eli maskitilanteeseen ministeri Kiuru vastasi, että materiaalista valmiutta on lisätty. Miten sitten kävikään? Huoltovarmuusvaraston tuotteet paljastuivat päivämääriltään vanhoiksi ja Suomessa havaittiin laajoja puutteita materiaalisissa suojavälineissä. Lisäksi paljastui ohjeistusten sekametelisoppa, kun kukaan ei tiennyt, mistä ohjeita tulee vai tuleeko niitä esimerkiksi maskien käyttöön.

– Kun nyt oikeuskansleri toteaa, että STM on toiminut hyvin myöhässä ohjeistaessaan Vantaata liittyen lentokentän toimintaan koronakriisissä, paljastaa se sen, että sosiaali- ja terveysministeriössä on nukuttu Ruususen unta. Tilanteen vakavuutta ei ymmärretty, vaikkakin kirjallisen kysymyksen vastauksessa annettiin ymmärtää, että tilanne oli hallussa. Koronakriisissä toiminta oli lentokentän osalta liian hidasta.

– Nyt on syytä kysyä, mihin toimiin sosiaali- ja terveysministeriö ja sen ministerit ryhtyvät näiden asioiden tultua julki? Miten he aikovat parantaa ministeriön toimintavalmiutta? Onko se edelleen täysin hukassa? Juvonen kysyy.

Suomen Uutiset