Perussuomalainen kansanedustaja Mari Rantanen teki tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy ensihoidosta Helsinki-Vantaan lentoasemalla.


Tällä hetkellä Helsinki-Vantaalla ei ole omaa tarkastuksiin ja neuvontaan kykenevää terveydenhuollon palvelua, vaan kaikki tehtävät hoidetaan Peijaksen sairaanhoitoalueen ensihoitoyksiköillä.

– Lentoaseman ensihoitotehtävät kuormittavat jo muutenkin työllistettyä Vantaan alueen ensihoitoa. Vantaa on kasvava ja monimuotoistuva kaupunki, jonka tehtävämäärät lisääntyvät vuosittain. Seurauksena vasteajat pitenevät ja kuntalaisten palvelutaso heikkenee, Mari Rantanen kertoo.

Yli 50 000 matkustajaa päivässä

Helsinki-Vantaan lentoasema on Suomen päälentokenttä, jolla on normaalitilanteessa noin 20 miljoonaa matkustajaa vuosittain eli yli 50 000 matkustajaa päivittäin. Ensihoitotehtäviä noin 1 000 vuodessa, joista lähes puolet eivät johda potilaan kuljettamiseen hoitoyksikköön.

– Näillä matkustaja- ja tehtävämäärillä olisi perusteltua, että lentoasemalla olisi oma terveydenhuollon päivystysyksikkö, joka suorittaisi ainakin neuvonta- ja tarkastustyyppiset tehtävät. Tällä vältettäisiin turhia ambulanssihälytyksiäkin, Rantanen perustelee.

Vastaavilla kentillä yleensä oma ensihoito

Helsinki-Vantaan lentoasemaan ylläpitävä Finavia on Suomen valtion kokonaan omistama osakeyhtiö. Kansainvälisessä vertailussa muilla samankokoisilla lentokentillä on pääsääntöisesti järjestetty oma ensihoito.

– On kyseenalaista, voiko tuottoa tavoitteleva yritys tukeutua näin laajan toiminnan ensihoidossa julkisesti tuotettuun palveluun. Lisäksi Finavialla olisi mahdollisuus järjestää ensihoito itse ja laskuttaa lentoyhtiöitä kentän palvelutason paranemisesta, Rantanen päättää.

LEHTIKUVA