Pääministeri Marinin hallitus on siirtämässä sote-uudistuksessa palveluiden järjestämisvastuun kunnilta hyvinvointialueille. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen pohtivat, johtaako uudistus pienten terveysasemien lakkauttamiseen.

Sote-uudistuksella tavoitellaan säästöjä, joita järjestämisvastuun siirtäminen kunnilta hyvinvointialueille ei kuitenkaan automaattisesti tuota. Kun keskustapuolue on koplannut uudistukseen järjettömän suuren määrän hyvinvointialueita, hallinnon karsimisesta ei ole tiedossa merkittäviä säästöjä. Digitalisaatiolla ei korvata hoitavia käsiä, joten jäljelle jää palveluverkon kattavuus.

– Aikooko hallitus tässäkin asiassa jatkaa harvaanasuttujen alueiden palveluiden alasajoa säästöjen saamiseksi? kysyvät sosiaali- ja terveysvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen.

Alueellista yhdenvertaisuutta ei voi heikentää

Perussuomalaiset katsovat, että alueellista yhdenvertaisuutta ei sote-uudistuksen yhteydessä voi entisestään heikentää.

– Jo perustuslain kannalta on kyseenalaista, jos laadukkaiden julkisten sote-palveluiden saatavuus poikkeaa merkittävästi riippuen siitä, missä päin maata kansalainen asuu. Paljon on puhuttu hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamisesta. Kenenkään terveys ei kuitenkaan parane sillä, jos nykyiset kuntakohtaiset lähiterveysasemat lakkautetaan pienemmistä kunnista ja pienempiinkin vaivoihin hoitoa saadakseen pitää matkustaa maakuntakeskuksiin, Juvonen, Juuso ja Reijonen moittivat.

Päätöksentekijät siirtyvät kauas

Perussuomalaisten ohjelmissa lähipalveluiden ja lähidemokratian säilyttäminen on ollut keskeisessä asemassa eikä palveluiden alasajoa vaivihkaa hyväksytä.

– Viime eduskuntakaudella esitimme ratkaisuna erillisen lähipalvelulain säätämistä sote-uudistuksen osana. Tarve ei ole hävinnyt mihinkään. Vaikka järjestämisvastuu siirrettäisiin hyvinvointialueille, on lähipalveluiden tarjonta silti varmistettava. Nyt kunnat eivät uskalla sijoittaa sote-kiinteistöihin, kun vaarana on, että hyvinvointialueet eivät jatka kiinteistöjen vuokraamista ja investoinnit menevät hukkaan.

– Päätöksenteko siirtyy kunnista maakuntavaltuustoihin, ja pienet terveyskeskukset on helppo lakkauttaa, kun joka kunnasta ei maakuntavaltuustossa ole välttämättä edustajia ja päätöksentekijät ovat kaukana. Keskustapuolue vaikenee tähän liittyen jostain syystä kuin muuri, Juvonen, Juuso ja Reijonen ihmettelevät.

Suomen Uutiset