Perussuomalaiset ovat jättäneet eduskunnan talousvaliokunnan kokouksessa vastalauseen hallituksen esitykseen yritysten määräaikaisesta kustannustuesta. Perussuomalaisten mielestä hallitus on jälleen kerran unohtanut yksinyrittäjät.

Kansanedustajat Veikko Vallin, Minna Reijonen ja Olli Immonen jättivät tänään eduskunnan talousvaliokunnan kokouksessa vastalauseen hallituksen esitystä koskevaan mietintöön yritysten määräaikaisesta kustannustuesta.

Talousvaliokunnan perussuomalaiset jäsenet näkevät esityksessä merkittäviä ongelmia ja puutteita. Samat ongelmat koskivat myös hallituksen aiempaa kustannustukiesitystä.

– Hallituksen esityksessä kustannustukeen oikeutettujen yritysten toimialarajoitus on edelleen aivan liian tiukka. Hallitus ei tunnu ymmärtävän, että toimialojen sisällä yritykset voivat poiketa toisistaan hyvinkin voimakkaasti, kansanedustajat painottavat.

– Yritys, joka ei toimialansa puolesta ole automaattisesti oikeutettu hakemaan tukia, voi toki hakea tukea, mutta yrityksellä on silloin todistetaakka osoittaa, että vahingot johtuvat erittäin painavista syistä koronaepidemiasta. Perussuomalaiset ehdottivat, että ”erityisen painava” -sanat poistetaan lakiesityksestä.

Yksinyrittäjät unohdettu esityksessä

Perussuomalaisten mielestä hallitus on unohtanut jälleen esityksessään yksinyrittäjät.

– Hallituksen esityksessä minimimäärä, jota kustannustukena voi hakea, on 2 000 euroa. Perussuomalaiset katsovat, että alaraja on liian korkea yksinyrittäjiä ajatellen, ja ehdottavat summan laskemista 1 000 euroon.

– Yrittäjät ovat tämän maan selkäranka. Suomessa on noin 280 000 yritystä, joista 180 000 on yksinyrittäjiä. Suomen Yrittäjien selvityksen mukaan puolet yksinyrittäjistä ansaitsee kuukaudessa alle 2 000 euroa kuukaudessa. Näin merkittävää yrittäjäjoukkoja ei saa unohtaa, perussuomalaiset vaativat.

Osinko on usein yrittäjän palkka

Hallituksen esitys ottaa kantaa myös osinkojen maksamiseen ja käytännössä estää tukea saanutta yritystä maksamasta osinkoa osakkailleen, ellei tukia makseta ensin takaisin valtiolle.

– Tämä on tarpeetonta, sillä käytännössä osinko on useasti yrittäjän palkka. Lisäksi lainkohta on tehoton, sillä yrittäjä voi siirtää osingonmaksun myöhäisemmäksi ajankohdaksi.

Perussuomalaiset esittivätkin, että kyseinen pykälä poistetaan.

Suomen Uutiset