Talousvaliokunnan valiokuntavastaava, kansanedustaja Veikko Vallin ei pidä hallituksen harjoittamaa koronatukipolitiikkaa erityisen onnistuneena. Vallin kertasi keskiviikkona eduskunnassa pitämässään puheessa hallituksen toiminnan puutteita suomalaisten yrittäjien tukemiseksi erityisesti ravintola-, musiikki- ja tapahtuma-aloilla.

Veikko Vallinin mukaan hallitus äänesti perussuomalaisten ehdotukset kumoon, vaikka toi osan niistä myöhemmissä kustannustukipaketeissa uudestaan käsittelyyn. Tämä kulutti aikaa ja aiheutti yrittäjille turhaa kärsimystä.

– No, miten korvaaminen on onnistunut? kysyi Vallin salissa.

– Vastaus on, että ei erityisen hyvin. Tukia on voinut hakea lyhyissä muutaman kuukauden pätkissä, ja jokainen hakukierros on hakukriteerien takia osittain epäonnistunut. Olemme matkan varrella yrittäneet puuttua hakukriteerien vikoihin, mutta hallitus ei ole meitä kuunnellut.

Puheessaan Vallin nosti esiin useita esimerkkejä, joissa hallituspuolueet äänestivät perussuomalaisten ehdotuksen kumoon.

Turhauttaa yrittäjien puolesta

Vallinin mukaan hallituksen talouspoliittinen kokemattomuus on näkynyt koronatoimien hoidossa.

– On ollut turhauttavaa, kun hyviä ehdotuksiamme ei kuunneltu, mutta sitten muutaman kuukauden kuluttua onkin havaittu meidän olleen oikeassa ja tuotu lähes sama asia uudessa hallituksen esityksessä päätettäväksi. Siinä on sitten kuitenkin mennyt aikaa hukkaan monta kuukautta. Kun samaan aikaan saa palautetta ja tietää, minkälainen se ahdinko näiden tiettyjen alojen yrittäjillä on siellä ollut, niin kyllä se pistää vihaksi, toteaa Vallin.

Hallituksen tärkeysjärjestys päälaellaan

Puheensa lopussa edustaja Vallin muistutti, miten päälaellaan hallituksen tärkeysjärjestys on:

– Arvoisa hallitus, olette elpymisvälineen ja muiden EU-vedätysrahastojen kautta tukeneet muiden maiden, muun muassa Italian ja Espanjan, yrityksiä erittäin avokätisesti lisäämällä Suomen valtion yhteisvelkavastuita pitkälle tulevaisuuteen. Jos ne miljardit eurot olisi käytetty kotimaassa, kuten moni asiantuntija on ehdottanut, olisi hyöty ollut Suomen taloudelle huomattavasti parempi, Vallin kertasi.

Suomen Uutiset