Vuodenvaihteessa alkaa Europan pankkiunionin yhteisvastuullisuus ja silloin Italian pankkien ongelmat ovat unionin yhteisiä. Ongelmapankkien uudelleenjärjestelyyn tarvittavia varoja voidaan periä kaikilta euroalueen pankeilta, muistuttaa Uusi Suomi.

Italian pankkijärjestö FABI on varoittanut huonojen luottojen ja luottotappioiden riskien kasvusta Italiassa. Erityisessä vaarassa ovat koronatukien ehtyessä maan pienet ja keskisuuret yritykset. FABI:n mukaan kyse on 300 miljardista eurosta. Pankkijärjestö muistuttaa, että nyt julkistetut luvut voivat olla vain jäävuoren huippu.

Uuden Suomen mukaan italialaispankkien ongelmat muuttuvat vuodenvaihteessa koko EU:n laajuiseksi viimeistään vuodenvaihteessa. Yhteisvastuun myötä ongelmapankkien uudelleenjärjestelyyn tarvittavia varjoa voidaan periä kaikilta euroalueen pankeilta. Italian pankkikriisi heijastuisi välittömästi Saksan ja Ranskan suurpankkeihin ja johtaisi ”eurooppalaiseen syöksykierteeseen”.

2 miljardia ylimääräisiä vakausmaksuja

Suomessa Finanssiala on arvioinut, että suomalaispankit voivat joutua maksamaan jopa kaksi miljardia euroa ylimääräisiä vakausmaksuja seuraavien kolmen vuoden aikana yhteisvastuun takia.

Nordea jakaa lokakuussa Suomen kaikkien aikojen suurimman osinkopotin. Summa on 2,9 miljardia euroa. Euroopan keskuspankin voitonjakokielto päättyy syyskuun lopussa, joten muutkin pankit voivat pistää dataholveissa pölyttyneet mahdolliset voittovarat jakoon vielä tämän vuoden puolella.

SUOMEN UUTISET