Kansanedustaja Jussi Wihonen (ps.) on jättänyt kirjallisen kysymyksen tapahtuma-alan koronarajoitusten ja -suositusten tiedottamisesta.

– Läpi koronaepidemian erilaisista rajoituksista ja suosituksista tiedottaminen ja uutisointi on ollut varsin sekavaa, ja viikon sisällä linjaukset ja tulkinnat ovat voineet muuttua merkittävästi, perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen avaa tilannetta.

Erityisesti tapahtuma- ja kulttuuriala odottaa rokotusten edistymisen myötä saavansa vihdoin yleisöä tapahtumiinsa, mutta viranomaispäätöksiä joudutaan odottamaan ja niiden tulkinnat muuttuvat siihen tahtiin, että monet ovat todenneet helpommaksi perua tapahtumansa kuin mukautua varsin lyhyellä varoitusajalla tuleviin päätöksiin.

Halutaanko auttaa vai pelata itselle irtopisteitä?

Wihosen mukaan on ymmärrettävää, että viranomaiset haluavat toimia terveysturvallisuus edellä ja hillitä koronan leviämistä. Tapahtuma- ja kulttuurialaa on kuitenkin rajoitettu, siis käytännössä tehty alalla toimiminen lähes mahdottomaksi, jo reilun puolentoista vuoden ajan.

– Varsinkin nyt syksyn kynnyksellä ovat AVIn ja hallituksen linjaukset olleet varsin ristiriitaisia, eikä kellään tunnu olevan tietämystä, miten tullaan käytännössä toimimaan. Viimeksi eilen torstaina 19.8. ministeri Antti Kurvinen twiittasi, että kahden metrin turvaväleistä ja katsomolohkoista luovutaan, ja että STM on lähettänyt AVIlle ohjauskirjeen koskien yleisötilaisuuksien rajoituksia.

– Jo nyt ilmoitusta on ehditty kritisoimaan, ja esimerkiksi Lounais-Suomen aluehallintoviraston Heikki Mäki ilmoitti pitävänsä ohjeistusta ja sen toteuttamista mahdottomana, Wihonen kertoo.

Kyseessä on monen ihmisen elanto ja työ

Tapahtumanjärjestäjät ja kansalaiset kaipaavat ja ansaitsevat Wihosen mukaan selkeää ohjeistusta ja selkeitä linjauksia siitä, mikä on rajattua ja mitkä ovat suositukset. Pahentuneesta koronatilanteesta huolimatta on nähty, että isoillekin väkijoukoille on voitu järjestää terveysturvallisia tapahtumia. Kyseessä on kuitenkin monen ihmisen elanto ja työ.

Kirjallisessa kysymyksessään Wihonen kysyy hallitukselta, kenen etua ajaa se, että rajoitusten ja suositusten linjauksista väitellään uutisotsikoissa ja somessa sen sijaan, että hallitus itse keskustelisi AVIen, THL:n ja muiden viranomaisten kanssa. Kuvitteleeko hallitus, että yrittäjät, tapahtumanjärjestäjät ja kansalaiset pysyvät jatkuvasti muuttuvien linjausten ja ohjeistusten perässä?

– Miten hallitus aikoo yhdessä muiden viranomaisten kanssa parantaa toimintaansa, jotta päätöksiä saadaan aikaan nopeammin ja yhteistuumin, jottei keskustelua tarvitse käydä iltapäivälehtien otsikoissa? Wihonen kysyy.

Suomen Uutiset