Korona on tappanut maailmalla yli kaksi miljoonaa ihmistä ja Ruotsissa ylitettiin 10 000:n rajapyykki. Suomella olisi kaikki edellytykset voittaa koronasota. Ongelmana on hitaus, sanoo kansanedustaja Mari Rantanen (ps.).

– Sisäministeri Ohisalo ei saa ulkorajoja hallintaan. Ulkoministeri Haavisto puolestaan olisi valmis jakamaan rokotteita muihin maihin tilanteessa, jossa pääministeri Marin ei ole saanut hankittua rokotteita riittävän ripeästi edes oman maan kansalaisille.

Rantasen mukaan ulkoministerin toiminta asiassa ei ole solidaarista.

– Ei, se on hulluutta. Vähintäänkin epäisänmaallista toimintaa.

Katso Mari Rantasen haastattelu (juttu jatkuu videoruudun alla):

Mari Rantanen kommentoi koronatilannetta toimittaja Maria Asunnalle. Youtube, 4 min 45 sek.


Oppositio ei saa ajantasaista tilannekuvaa

Puhtaita papereita eivät saa myöskään perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru epämääräisen ulosantinsa takia, saati sosiaali- ja terveysministeri Pekonen, joka on ikään kuin kadonnut kuvioista.

– On hän sentään olemassa, Rantanen kuittaa lakonisesti, lähteenään Twitter.

Mitä vakavammasta väestön terveyttä ja turvallisuutta uhkaavasta tilanteesta on kyse, sitä suuremmat vaatimukset kohdistuvat viestintään. Kriisiviestinnän tulisi olla selkeää ja yhdenmukaista, mutta sitä se ei Rantasen mukaan ole.

– Ei meillä oppositiossa ole sen parempaa tilannekuvaa kuin kansalaisillakaan. Hallitus hoitaa asiaa, emmekä me tiedä, mitä kaikkea on tekeillä. Olemme pitkälle lehtitietojen varassa.

Koronanyrkki pöytään kiireesti!

Sekavuus määrittelee johtamista kokonaisuutena.

– Linjakkuus puuttuu, Rantanen sanoo.

Koronakriisiä hoitaa nyt moni eri taho. Ylimpänä on valtioneuvosto erityisasiantuntijoineen sekä Covid-koordinaatioryhmä, jonka nokkamies ilmoitti siirtyvänsä vastuutoimestaan koti-isäksi. Sitten tulevat asiantuntija- ja viranomaistahot STM ja THL. Käytännössä vastuu tilanteen hoidosta on paikallistasolla: sairaanhoitopiireissä ja kunnissa.

– Koronakriisin hoito vaihtelee alueittain. Yhdet onnistuvat, toiset eivät, Rantanen toteaa.

Sekavan hallinnon ytimeen tulisikin lyödä kiireesti koronanyrkillä, jotta johtamisen rakenne selkiytyisi. Koronanyrkki koostuisi parhaista asiantuntijoista ja se välittäisi oikeaa tilannekuvaa hallitukselle.

Kansanedustaja Mari Rantasen mielestä nyrkki olisi pitänyt perustaa jo vuosi sitten, mutta ”parempi myöhään kuin ei milloinkaan”.

– Järjestelmällistä, lujaa johtamistaitoa tarvitaan yhteisen tavoitteen toteutumiseksi eli koronakriisistä selviämiseksi.

Kolme vaihtoehtoa: paeta, sairastaa tai rokottaa

Mitä pitäisi tapahtua, että me kaikki saisimme vihdoinkin elää ”iloista 20-lukua”?

Rantasen mukaan kansalaisten on vielä sinniteltävä muutamia kuukausia ja tingittävä mukavuudestaan. Rokote on välttämätön kriisin selättämiseksi.

– Rokotteen vaihtoehtona on pakoilla koronavirusta tai sairastaa arvaamaton tauti.

Rantanen ymmärtää ihmisten huolet rokotteen suhteen, mutta kannustaa ihmisiä luopumaan salaliittoteorioista.

– Moni entinen kollegani on rokotettu, eikä mitään sivuoireita ole tullut, päinvastoin: olen saanut rokotteista vain hyvää viestiä sairaanhoitajilta ja ensihoitajilta.

Rokottamista tulisi hänen mielestään nopeuttaa kaikin tavoin. Myös Puolustusvoimia voidaan pyytää apuun, kuten esimerkiksi Saksassa, jossa armeija osallistuu rokotejakeluun joissakin osavaltioissa.

– Puolustusvoimilla on ylivertainen osaaminen nopeassa läpivirtauksessa, varustuksessa ja logistiikassa, Rantanen muistuttaa.

Hallituksen on estettävä koronalinko rajoilla

Aivan keskeiset kysymysmerkit liittyvät vapaaseen liikkuvuuteen. Kansanedustaja Rantasesta on ”umpihullua, että raja vuotaa tautia mutta suomalaisilla on rajoituksia”.

– Jos valtio ei kykene kontrolloimaan rajaansa, niin mitä muuta se silloin kykenee kontrolloimaan?

Rantanen toivoo sisäministerin havahtuvan välttämättömään eli taudin leviämisen estämiseen, kuten tartuntatautilaki määrää.

– Jos rajavalvontaa ja kaikkien tulijoiden testauksia ei saada kuntoon, tuntuvat muut rajoitustoimet epäoikeudenmukaisilta, kuten ravintolarajoitusten jatkaminen.

SUOMEN UUTISET