

”Koronanyrkki pöytään nyt” – kansanedustaja Rantanen kritisoi koronatoimia sekavuudesta
Korona on tappanut maailmalla yli kaksi miljoonaa ihmistä ja Ruotsissa ylitettiin 10 000:n rajapyykki. Suomella olisi kaikki edellytykset voittaa koronasota. Ongelmana on hitaus, sanoo kansanedustaja Mari Rantanen (ps.).
– Sisäministeri Ohisalo ei saa ulkorajoja hallintaan. Ulkoministeri Haavisto puolestaan olisi valmis jakamaan rokotteita muihin maihin tilanteessa, jossa pääministeri Marin ei ole saanut hankittua rokotteita riittävän ripeästi edes oman maan kansalaisille.
Rantasen mukaan ulkoministerin toiminta asiassa ei ole solidaarista.
– Ei, se on hulluutta. Vähintäänkin epäisänmaallista toimintaa.
Katso Mari Rantasen haastattelu (juttu jatkuu videoruudun alla):
Mari Rantanen kommentoi koronatilannetta toimittaja Maria Asunnalle. Youtube, 4 min 45 sek.
Oppositio ei saa ajantasaista tilannekuvaa
Puhtaita papereita eivät saa myöskään perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru epämääräisen ulosantinsa takia, saati sosiaali- ja terveysministeri Pekonen, joka on ikään kuin kadonnut kuvioista.
– On hän sentään olemassa, Rantanen kuittaa lakonisesti, lähteenään Twitter.
Mitä vakavammasta väestön terveyttä ja turvallisuutta uhkaavasta tilanteesta on kyse, sitä suuremmat vaatimukset kohdistuvat viestintään. Kriisiviestinnän tulisi olla selkeää ja yhdenmukaista, mutta sitä se ei Rantasen mukaan ole.
– Ei meillä oppositiossa ole sen parempaa tilannekuvaa kuin kansalaisillakaan. Hallitus hoitaa asiaa, emmekä me tiedä, mitä kaikkea on tekeillä. Olemme pitkälle lehtitietojen varassa.
Koronanyrkki pöytään kiireesti!
Sekavuus määrittelee johtamista kokonaisuutena.
– Linjakkuus puuttuu, Rantanen sanoo.
Koronakriisiä hoitaa nyt moni eri taho. Ylimpänä on valtioneuvosto erityisasiantuntijoineen sekä Covid-koordinaatioryhmä, jonka nokkamies ilmoitti siirtyvänsä vastuutoimestaan koti-isäksi. Sitten tulevat asiantuntija- ja viranomaistahot STM ja THL. Käytännössä vastuu tilanteen hoidosta on paikallistasolla: sairaanhoitopiireissä ja kunnissa.
– Koronakriisin hoito vaihtelee alueittain. Yhdet onnistuvat, toiset eivät, Rantanen toteaa.
Sekavan hallinnon ytimeen tulisikin lyödä kiireesti koronanyrkillä, jotta johtamisen rakenne selkiytyisi. Koronanyrkki koostuisi parhaista asiantuntijoista ja se välittäisi oikeaa tilannekuvaa hallitukselle.
Kansanedustaja Mari Rantasen mielestä nyrkki olisi pitänyt perustaa jo vuosi sitten, mutta ”parempi myöhään kuin ei milloinkaan”.
– Järjestelmällistä, lujaa johtamistaitoa tarvitaan yhteisen tavoitteen toteutumiseksi eli koronakriisistä selviämiseksi.
Kolme vaihtoehtoa: paeta, sairastaa tai rokottaa
Mitä pitäisi tapahtua, että me kaikki saisimme vihdoinkin elää ”iloista 20-lukua”?
Rantasen mukaan kansalaisten on vielä sinniteltävä muutamia kuukausia ja tingittävä mukavuudestaan. Rokote on välttämätön kriisin selättämiseksi.
– Rokotteen vaihtoehtona on pakoilla koronavirusta tai sairastaa arvaamaton tauti.
Rantanen ymmärtää ihmisten huolet rokotteen suhteen, mutta kannustaa ihmisiä luopumaan salaliittoteorioista.
– Moni entinen kollegani on rokotettu, eikä mitään sivuoireita ole tullut, päinvastoin: olen saanut rokotteista vain hyvää viestiä sairaanhoitajilta ja ensihoitajilta.
Rokottamista tulisi hänen mielestään nopeuttaa kaikin tavoin. Myös Puolustusvoimia voidaan pyytää apuun, kuten esimerkiksi Saksassa, jossa armeija osallistuu rokotejakeluun joissakin osavaltioissa.
– Puolustusvoimilla on ylivertainen osaaminen nopeassa läpivirtauksessa, varustuksessa ja logistiikassa, Rantanen muistuttaa.
Hallituksen on estettävä koronalinko rajoilla
Aivan keskeiset kysymysmerkit liittyvät vapaaseen liikkuvuuteen. Kansanedustaja Rantasesta on ”umpihullua, että raja vuotaa tautia mutta suomalaisilla on rajoituksia”.
– Jos valtio ei kykene kontrolloimaan rajaansa, niin mitä muuta se silloin kykenee kontrolloimaan?
Rantanen toivoo sisäministerin havahtuvan välttämättömään eli taudin leviämisen estämiseen, kuten tartuntatautilaki määrää.
– Jos rajavalvontaa ja kaikkien tulijoiden testauksia ei saada kuntoon, tuntuvat muut rajoitustoimet epäoikeudenmukaisilta, kuten ravintolarajoitusten jatkaminen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hoitajien potilaisiin kohdistamat henkirikokset järkyttävät – Rantanen: ”Terveydenhuoltoon tarvitaan tarkempaa valvontaa”

Kansanedustaja Lundén: Ravintolarajoituksista aiheutuvat tappiot minimoitava ja korvattava – “Monen ravintolayrittäjän toimintaedellytykset ovat heikoissa kantimissa”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.