Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää jätti perjantaina lakialoitteen, jossa hän vaatii niin sanottua koronapassia kumottavaksi. Mäenpää perustelee lakialoitetta valtiosääntöasiantuntijan ja Itä-Suomen yliopiston sosiaalioikeuden yliopistonlehtorin Pauli Rautiaisen näkemyksillä, joiden mukaan perusoikeuksien rajoittamisen hyväksyttävyyden ehdot eivät nykytilanteessa täyty.

Keskiviikkona eduskunnan sivuille ilmestyneen lakialoitteen pääasiallinen sisältö kuuluu: ”Kumotaan tartuntatautilakiin lisätty väliaikainen 58 i § ’EU:n digitaalisen koronatodistuksen kansallinen käyttö’ ja poistetaan siihen tehdyt viittaukset muualta laista.”

Kansanedustaja Juha Mäenpää perustelee lakialoitetta valtiosääntöasiantuntijan ja Itä-Suomen yliopiston sosiaalioikeuden yliopistonlehtorin Pauli Rautiaisen näkemyksillä.

Valtiosääntöasiantuntija vaati eduskunnalta toimia

Rautiainen vaati yhteisö- ja mikroblogipalvelu Twitterissä 2.2.2022, että mikäli valtioneuvosto ei tuo viipymättä koronapassin kumoamista eduskuntaan, tulisi kansanedustajien saattaa asia vireille lakialoitteella. Lisäksi hän vaati, että eduskunnan tulisi kumota koronapassi viipymättä istuntokauden alettua.

Rautiainen vertasi asiaa tartuntatautilain 58 d §:n (asiakkaille ja osallistujille tarkoitettujen tilojen käytön rajoittamisesta) kumoamiseen syyskuussa. Hän perusteli vaatimuksiaan sillä, etteivät perusoikeuksien rajoittamisen hyväksyttävyyden ehdot nykytilanteessa täyty.

Mäenpää otti nopeasti neuvosta vaarin. Aloitteen on allekirjoittanut myös perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jani Mäkelä.

Suomen Uutiset