Perussuomalaiset on suhtautunut skeptisesti koronapassiin, ja saanut kantansa takia melkoisesti ryöpytystä pitkin matkaa. Perjantaina julkaistujen tietojen nojalla perussuomalaisten kanta on ollut aivan oikea. THL ei enää kannata koronapassia eikä sen muuttamista rokotepassiksi. Puheenjohtaja Riikka Purra (ps.) kommentoi asiaa kirjoituksessaan.

”Koska rokotuksilla ei nykytiedon perusteella voida merkittävästi estää omikronmuunnoksen tartuntoja vaan ainoastaan vakavaa tautia, soveltamismalli on vanhentunut, koska se altistaa rokottamattomat vakavan taudin vaaralle”. Näin toteaa THL sosiaali- ja terveysministeriölle torstaina antamassaan lausunnossa. Asiasta kertoi ensimmäisenä HS.

HS jatkaa:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei kannata koronapassin ottamista takaisin käyttöön rajoitusten välttämisen välineeksi. THL ei myöskään pidä koronapassin muuttamista pelkäksi rokotepassiksi ”kansanterveydellisesti hyvänä vaihtoehtona”.

”THL ei pidä tätä kansanterveydellisesti hyvänä vaihtoehtona, sillä se sulkisi rokottamattomat täysin palveluiden ulkopuolelle ja voisi vaikuttaa merkittävästi ja pysyvästi yleiseen rokotusmyönteisyyteen Suomessa. Tämä olisi vakava haittavaikutus, jonka pitkäaikaiset vaikutukset olisivat merkittäviä”.

THL:n mukaan koronapassista ei käytännössä ole olemassa mitään versiota, joka olisi THL:n mielestä nykytilanteessa käyttökelpoinen.

THL:n lausunnon ovat allekirjoittaneet laitoksen Markku Tervahauta ja Mika Salminen. Lausunto ei ole tällä hetkellä julkinen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on tyytyväinen kuulemastaan.

Purra kommentoi asiaa laajemmin FB-sivuillaan:

”Hyvin merkillisten tapahtumien ja käänteiden jälkeen viimein tänään THL ilmoitti virallisesti vastustavansa koronapassia – niin tässä muodossaan kuin laajennettuna tai muutettuna rokotepassiksi.

Tällä viikolla hallituksen/STM:n ja THL:n välinen kamppailu on ollut näkyvämpää kuin vielä ehkä koskaan. Se on saanut surkuhupaisia ja uskomattomia piirteitä, kun kannat ovat vaihdelleet ilmasta, tiedotustilaisuudessa on vältelty oleellisia asioita ja A-studiossa on linjattu mitä sattuu. Laiska ja mukavuudenhaluinen media antaa kaiken tapahtua. (Twitterin puolella olen käsitellyt tämän viikon tapahtumia.)

Olen tyytyväinen, että THL eli asiantuntijaorganisaatio lopulta voitti. Kantaa ei sittenkään kyetty määräämään poliittisesti – ainakaan tämän kauempaa. Ei ministeriössä, ei valtioneuvostossa, ei Kiurun toimesta. Tämä lohduttaa kaikkia, jotka ovat kauhulla seuranneet hallituksen ja viranomaisten toimintaa.

THL:n näkökulmat vastustaa passia ovat varsin samat kuin perussuomalaisilla on ollut koko ajan – sekä passin käytännön toimimattomuus siinä, mitä sillä väitetään tehtävän, että passin vaikutus kansalaisten oikeuksiin ja yhteiskunnan polarisaatioon.

THL sanoo myös, että rokotemyönteisyys on ollut Suomessa kansainvälisesti vertaillen korkeaa, ja että rokotemyönteisyyden heikentäminen polarisoimalla rokottamattomien tilannetta entisestään olisi haitallista. Tämä on juuri sama argumentti, jonka itsekin nostin esille jo kesällä, ennen passin käyttöönottoa.

Valitettavasti vahinko on jo tapahtunut. Polarisaatio on vahvaa eikä yhteiskunnan luottamuksen palauttaminen käy helposti, vaikka kaikista rajoituksista pian päästäisiinkin.

THL:n kannanoton jälkeen kiinnostaa nähdä, mitä hallitus ja passin innokkain ajaja eli kokoomus nyt tekevät. Tulevatko ne perussuomalaisten linjalle? Miten ne voivat tehdä sen, kun ne ovat niin paljon asiasta meitä haukkuneet – vielä aivan vasta, aluevaalikampanjan aikana?

Entä ne kaikki toimittajat, jotka väittävät edustavansa asiantuntijatietoa, muuttavatko he mielensä? Vai jatkavatko he vain pokkana perussuomalaistan haukkumista rokotevastaisiksi, vaikka se ei pidä eikä ole koskaan pitänyt paikkaansa?

Uudeksi ministeriksi nimitettävä Aki Lindén on myös hyvin voimakkaiden koronatoimien kannattaja. Hän tai pääministeri Marin eivät varmasti helpolla alistu THL:n kantaan tai suostu luopumaan rajoituksista. Ehkä ravintolat saavat taas tunnin lisää, ja tanssi sallitaan?

Omikron ajaa toivottavasti tätä vauhtia koko viruksen seinään, ja pääsemme tästä painajaisesta. Hallituksen on kyettävä irrottamaan intohimoistaan rajoittaa ja annettava kansalaisten, yrittäjien, työntekijöiden, lasten, nuorten ja meidän kaikkien elää.

Toivotan hyvää – ja tulevaisuuteen positiivisesti katsovaa – viikonloppua! Kohtahan on kevätkin.”

Jymyuutisen vaisu vastaanotto

Purra oudoksuu hiljaisuutta aiheen ympärillä.

Hiljaisuus näinkin merkittävän aiheen ympärillä on kieltämättä omituista – kuten myös sekin, miksi kaikkien suomalaisten elämään niin olennaisella tavalla vaikuttava asia tulee julkisuuteen HS:lle tehdystä asiakirjavuodosta.

Koronapassi jatkuvasti esillä vaalitenteissä

Suomalaiset viestimet ovat aluevaalien alla uutisoineet lukuisia kertoja puolueiden korona- ja rokotepassikannoista.

Muun muassa MTK:n koollekutsumassa puoluejohtajien aluevaalipaneelissa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vakuutteli, että koronapassi olisi se apu, jota juuri nyt tarvitaan. Riikka Purra puolestaan muistutti, että perussuomalaiset ei kannattanut koronapassia alun perinkään, eikä kannata sen laajentamista.

SUOMEN UUTISET