Itävallassa on päätetty perua pakkorokotuksia koskevan lain käyttöönotto. Laki olisi määrännyt sakkoja kaikille yli 18-vuotiaille, joiden rokotesuoja ei ole täydellinen. Saksa sen sijaan jatkaa rokotepakkolain valmistelua. Italia puolestaan aikoo lätkäistä sakot yli 600 000 ihmiselle.

Itävallan hallitus ilmoitti viime viikolla, että rokotepakkoa koskevaa lakia ei otetakaan käyttöön, kertoo BBC. Alkuvuodesta säädetty laki olisi tehnyt Covid-19-rokotuksesta pakollisen kaikille yli 18-vuotiaille. Rokotteen ottamatta jättämisestä ilman lääketieteellistä syytä olisi seurannut 600 – 3 600 euron sakko.

Viranomaisten oli tarkoitus aloittaa ihmisten rokotustodistusten tarkistaminen ja sakkojen määrääminen nyt maaliskuun puolivälissä. Hallitus on kuitenkin todennut, että rokotepakko ja sakkorangaistukset olisivat kohtuuttomia toimenpiteitä tämän hetkisen Omikron-variantin kohdalla.

– Tällä hetkellä rokotepakon kaltainen perusoikeuksien loukkaus olisi kohtuuton, sanoi perustuslakiasiain ministeri Karoline Edtstadler.

Voidaan ottaa uudelleen käyttöön myöhemmin

Terveysministeri Johannes Rauch sanoi, että tilannetta tarkastellaan uudelleen kolmen kuukauden kuluttua. Rokotepakkolaki voidaan ottaa käyttöön, jos uusi, vaarallisempi virusmuunnos sitä edellyttää.

Itävallan sairaaloissa on tällä hetkellä noin 2 500 ihmistä osastohoidossa ja 182 tehohoidossa Covid-19-taudin takia. Itävallan yhdeksästä miljoonasta asukkaasta alle 70 prosenttia on tuplarokotettuja.

Saksa sen sijaan aikoo jatkaa rokotepakkoa koskevien lakiehdotusten käsittelyä. Toinen lakiehdotuksista tarkoittaisi rokotepakkoa kaikille aikuisille, toinen vain yli 50-vuotiaille. Lakiehdotuksista on tarkoitus äänestää liittopäivillä huhtikuun alussa.

Italia sakottaa yli 50-vuotiaita rokottamattomia

Italiassa on voimassa rokotepakko yli 50-vuotiaille. Helmikuussa voimaan tulleen lain mukaan yli 50-vuotiaalle italialaiselle napsahtaa 100 euron sakko, mikäli hänen rokotepassissaan ei ole täyttä rokotesarjaa. Sakkoja ropisee siitäkin huolimatta, että koronapassirajoitukset on tarkoitus poistaa vaiheittain kesään mennessä kaikilta.

Tähän mennessä viranomaiset ovat koonneet listan jo ainakin 600 000 henkilöstä, joiden rokotesuoja on puutteellinen ja joilla on ikää yli 50 vuotta. Verovirasto tulee määräämään heille 100 euron rangaistusmaksun. Jos niskoittelu pakkorokotusta vastaan jatkuu, sakon määrä kasvaa 600 euroon ja jopa 1 500 euroon.

SUOMEN UUTISET