Suomi on aloittanut neljännen koronarokotteiden kierroksen. Kuitenkin rokotuksen saaminen on hyvin rajoitettua ja kaikilla halukkailla ei ole ollut mahdollisuutta rokotuksiin.

– Tästä on uutisoitu ja asiaan on ottanut kantaa myös presidentti Sauli Niinistö, joka ei saanut rokotetta, vaikka olisi sen halunnut. Monet kyselevät, milloin neljäs rokote on mahdollista saada, kertoo kansanedustaja Minna Reijonen.

Rokotteista on maksettu

Presidentti Niinistö oli keväällä kysynyt, saisiko neljännen rokotteen, koska edellinen oli jo vanhentunut. Hän ei saanut rokotetta, mutta kylläkin koronan. Presidentti sairasti virustaudin huhtikuussa ja joutui olemaan pari päivää siihen liittyvän keuhkokuumeen takia sairaalahoidossa.

– Mediassa on ollut epämääräistä tietoa, että rokotteita olisi vanhentumassa nyt syksyllä. On harmillista, jos käyttökelpoisia rokotteita vanhentuu, vaikka niille olisi tarvetta. Rokotteista on myös maksettu, joten senkään vuoksi ei ole järkevää päästää niitä vanhenemaan, Reijonen sanoo.

Tärkeää terveydenhuollon kannalta

Reijonen painottaa, että rokotteilla on saatu monta sairautta kuriin ja ne ovat tärkeitä kansalaisten terveydenhuollon kannalta.

– Ilman rokotteita suomalaisiakin kuolisi moniin tauteihin, jotka nyt rokotteilla on pystytty jopa kokonaan hävittämään maastamme. Rokotteilla on myös ehkäisty tehokkaasti esimerkiksi poliosta aiheutuvia vammautumisia ja monien tautien jälkitauteja. Suomessa ei ole enää polio, kurkkumätä tai hinkuyskä epidemioita.

Reijonen teki kirjallisen kysymyksen ja kysyi, miten on edennyt neljänsien koronarokotteiden antaminen ja onko Suomessa vanhentumassa koronarokotteita.

SUOMEN UUTISET