

LEHTIKUVA
Hallitus on jälleen helpottamassa halpatyövoiman rahtaamista: ”Kaikki huutavat osaajia, mutta saamme vain etnisiä ravintoloitsijoita sukulaisineen”
Perussuomalaiset on jättänyt vastalauseen hallituksen esitykseen, jossa kolmansien maiden kansalaiset saisivat pidempiä niin sanottuja d-viisumeita, jos heillä on erityisasiantuntijan tai kasvuyrittäjän oleskelulupa. Lisäksi viisumi myönnettäisiin tällaisten henkilöiden perheenjäsenille, joille on myönnetty oleskelulupa perhesiteen perusteella.
– Hallitus kehuu, että esitys nopeuttaa erityisasiantuntijoiden ja kasvuyrittäjien sekä heidän perheenjäsentensä maahantuloa ja näin helpottaa yritysten mahdollisuuksia rekrytoida ulkomaista työvoimaa. Todellisuus on, ettei näillä muutoksilla ole juuri mitään vaikutusta oikeiden koulutettujen osaajien rekrytoinnissa, hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra toteaa.
Käytännössä lakimuutos tarkoittaisi sitä, että ajallinen säästö ”osaajan” saamiseksi olisi noin 7–14 vuorokautta. On selvää, ettei kukaan tule töihin Suomeen pelkästään sillä perusteella, että pääsee tänne noin viikon aikaisemmin.
Suomi houkuttele osaajia
Tutkimusten perusteella Suomi on vasta maailman 22. houkuttelevin maa kansainväliselle työvoimalle. Perussuomalaisten mukaan maahantulon nopeutuminen runsaalla viikolla ei muuta tätä tosiasiaa, vaan todelliset ongelmat, joihin Suomen vähäinen vetovoima perustuu, ovat muualla.
Suomi ei ole houkutteleva kohdemaa kansainvälisille osaajille suhteellisesti vaatimattomasta palkkatasosta, korkeasta elinkustannustasosta ja korkeasta ansiotulojen verotuksesta johtuen.
– On ihmeellistä, että varsinaisesta pihvistä eli palkasta ei puhuta lainkaan. Tiedämme kuitenkin, että Suomessa on valtavaa pulaa erityisesti hyvin edullisista koodareista. Suomalaiset osaavat koodarit tienaavat keskimäärin huomattavasti enemmän kuin aasialaiskoodarit, joiden palkka usein nipin napin saadaan erityisosaajilta vaadittavaan 3 000 euroon, Purra huomauttaa.
Kasvuyrittäjän määritelmä ontuu
Suomessa kasvuyrittäjän oleskeluluvan saamiseksi riittää, että Business Finland on antanut puoltavan lausunnon kasvuyrittäjänä toimimisesta. Toimeentuloa vaaditaan vain 1 000 euroa kuukaudessa. OECD-maiden kasvuyrityskriteerit ovat huomattavasti tiukemmat.
– Kaikki huutavat osaajia, mutta saamme vain etnisiä ravintoloitsijoita sukulaisineen. Kasvuyrittäjän määritelmä tuleekin kiristää OECD:n ja EU:n vastaavan määritelmän kanssa. Maat, joista näitä Suomen mallin mukaisia ”kasvuyrittäjiä” erityisesti saapuu, ovat yllätyksettömästi Iran, Venäjä, Intia, Turkki, Ukraina ja Pakistan. Tänä vuonna on Yhdysvaltain kansalaisilta tullut yksi hakemus, hallintovaliokunnan jäsen Jussi Halla-aho luettelee.
Viisumin käyttötarkoitusta ei pidä laajentaa
Hallitus kaavailee lisäksi pitkäaikaisen viisumin laajentamista muihin vielä yksilöimättömiin henkilöryhmiin omana lakihankkeenaan. Tämän vuoden budjettiriihessä hallitus on jo päättänyt laajentaa d-viisumin opiskelijoihin. Valiokunnan saaman selvityksen mukaan viisumia olisi lisäksi tarkoitus voida tulevaisuudessa käyttää laajemminkin työperusteisessa maahanmuutossa.
– Käyttökohteita ei pidä laajentaa, koska se tosiasiassa johtaa kouluttamattoman tai vähän koulutetun ulkomaalaisväestön maahan saapumisen lisääntymiseen. Matalapalkka-aloilla työskentelevät ulkomaalaiset ja heidän perheenjäsenensä käyttävät usein enemmän julkisia palveluita ja saavat enemmän tulonsiirtoja kuin maksavat veroja. Heidän tänne houkuttelemisensa heikentää siis huoltosuhdetta entisestään, hallintovaliokunnan jäsen Mauri Peltokangas huomauttaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- d-viisumit kasvuyrittäjät osaajat erityisasiantuntijat palkkataso oleskeluluvat hallintovaliokunta vetovoimatekijät Pakistan Business Finland matalapalkka-alat huoltosuhde ansiotuloverotus ulkomainen työvoima elinkustannukset tulonsiirrot Iran halpatyövoima Mauri Peltokangas Intia Riikka Purra OECD Ukraina Turkki budjettiriihi Yhdysvallat opiskelijat Venäjä perussuomalaiset Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Jos todellinen huippuosaaja päättää tulla maksamaan veroja Suomeen, kansanedustaja Sheikki Laakso kantaa laukut – perussuomalaiset ei vastusta oikeiden osaajien saapumista

Vihreät vyöryttää todellisuudesta irrallaan olevia maahanmuuttounelmiaan: ”Valtava työvoimapula, tarvitsemme lisää” – Purralta tyly kuitti: ”Suomelle haitallista ja kustannuksia aiheuttavaa”

Perussuomalaiset: Hallituksen työllisyyspolitiikka ei vastaa edes keskeisimpiin haasteisiin – ”Mikromanagerointi pahentaa tilannetta entisestään”

Vaalipaniikki iski kokoomukseen – Riikka Purran jämäkkä linjaus pakotti Petteri Orpon selittelemään

Huutava pula alipalkatusta työvoimasta – ulkomaisella moniosaajalla 60 tunnin työviikko ja palkkaa 2 euroa tunnilta

Thaimaan kuningas Maha Vajiralongkorn johtaa maataan Saksasta – apunaan vaimo, 3 exsää, rakastajattaret sekä 40 villakoiraa

Suomeen vyöryy ennätyksellisen paljon ”työperäisiä” maahanmuuttajia, joiden tulot eivät riitä elämiseen – veronmaksajat kompensoivat tulijoiden matalia palkkoja sadoilla miljoonilla joka vuosi

Kokoomuspormestari Vartiainen möyläytti: Ei halua hoitajille lisää palkkaa – tahtoo alalle halpatyövoimaa Filippiineiltä

Verohallinto tehostaa ruokaravintoloiden valvontaa – tyypillinen veronvälttäjä pieni kebab- tai pizzayrittäjä
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.