Työnantajat tuntuvat himoitsevan Pohjoismaihin työvoimaa, jota voi kohdella täysin eri tavalla kuin paikallista ammatti-ihmistä. Miltä kuulostaisi suomalaisen duunarin korvaan kymmentuntinen työpäivä ja kuusipäiväinen työviikko. Bruttoliksa 2 euroa tunti.

Kirgisialainen Nursultan ja neljä hänen maanhenkilöään huhkivat pitkää päivää ruotsalaisen monimiljonäärin kiinteistöimperiumissa alihankkijan leivissä. Työpäivän pituus oli kymmenen tuntia ja työviikon pituus kuusi päivää. Alussa kaikki sujui sutjakkaasti.

– Työskentelimme ankarasti ja teimme parhaamme. Meille luvattiin töitä ainakin vuodeksi eteenpäin. Kaikki sujui mainiosti ja meillä oli hyvät välit jokaisen kanssa, toteaa Nursultan Dagens ETC-verkkolehdelle.

Palkkoja poljettiin oikein urakalla

Sitten koitti palkkapäivä. Työntekijöiden ovelle ilmestyi aliurakoitsijan kaksi miestä, jotka käskivät kirgiisien kerätä kamppeensa ja poistua välittömästi työmaalta. ”Eikä tarvitse tulla koskaan takaisin”.

Kyseiset työnantajan edustajat ovat veljeksiä, joista toinen on istunut kolme kertaa linnassa muun muassa arvokuljetusryöstöstä. Hänellä on tiettävästi yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Expressenin mukaan myös toinen veljeksistä on tuomittu ryöstöstä.

Vierastyöläisille oli luvattu 20 000 kruunun palkka 380 tunnin työstä. Työehtosopimuksen mukainen korvaus olisi ollut 70 000 kruunua. Vierastyöläiset saivat lopulta yhteensä 7 000 kruunua, josta tulee pekkaa päälle 20 kruunua eli noin 2 euroa tunti.

”Selvitämme tapahtumain kulkua”

Kiinteistöimperiumin edustaja kertoo, että he selvittävät tapahtumain kulkua, eivätkö voi tässä vaiheessa kommentoida enempää itse tapausta. Eivätkä myöskään sitä, miksi he ovat käyttäneet urakoinnissa rikoksista tuomittujen henkilöiden alihankkijayritystä.

– Epäilykset eivät ole kohdistuneet meihin mutta on selvää, että kiinteistöjen omistajana tunnemme vastuumme ja laittoman työvoiman käyttö projekteissamme on ehdottomasti kielletty. Edellytämme, että työllistämämme yritykset noudattavat allekirjoitettuja sopimuksia ja tekevät niin myös omien alihankkijoidensa kanssa, toteaa imperiumin tiedottaja.

SUOMEN UUTISET