Suomalaisillekin rakkaaksi käynyttä lomamaata johdetaan perin erikoisesti. Thaimaan kuningas viettää aikaansa Baijerin huvilallaan ja keskittyy paljolti rakkauden töihin. Kuninkaan perinteinen valta-asema ei ole temppelissä kuulutettu, vaikka hänellä on takanaan sekä instituutio, että maan armeija.

Kuningas Maha Vajiralongkornin saattaa viettää aikaansa Baijerin järvenrantahuvilansa lisäksi myös Frankfurtissa. Hän on tiettävästi ajoittain varannut keskustan hotellista kaksi kerrosta, läheltä ”spesiaaliklubeja”. Mukanaan kuninkaalla on kaupunkilomallaan 250 hengen seurue ja lisäksi 40 puudelia, villakoiraa.

Brittiläinen laatulehti Economist tarkasteli vuosi sitten kuninkaan elämäntyyliä ja saavutuksia sangen kriittisesti. Teksti ei ole kovinkaan armollista: ”Hän johtaa 70 miljoonan asukkaan valtakuntaa 8 000 kilometrin päästä. Sisäpiirin lähde kuvaa kuninkaan päivärutiineja näin: pyöräilyä, paneskelua, lounas, naimista, iltaruoka. Hän tekee vain näitä kolmea asiaa”.

Kruunulla ja armeijalla symbioottinen yhteys

Thaimaan syvästi arvostettu edellinen kuningas Bhumibol kuoli vuonna 2016 oltuaan 70 vuotta valtaistuimella. Kun hänen ainoan poikansa Mahan oli määrä ottaa valta, maailma tuli pian tietoiseksi kruununperijän poikkeuksellisista luonteenpiireteistä. Maha nimittäin ilmoitti heti kättelyssä: ”Suokaa minulle muutama vuosi aikaa, ennen kuin tulen Bangkokiin kruunajaisiin. Haluan jäädä Baijeriin”.

Thaimaassa on tehty 12 vallankaappausta sitten vuoden 1932. 1950-luvulta lähtien armeijan ja kuningashuoneen välinen yhteys on ollut symbioottinen ja se on sementoinut sotilaiden vallan osaksi poliittista järjestelmää. Armeija turvasi myös Mahan kuningastien, maan eliitin vastustuksesta huolimatta.

Maailman varakkain kuningashuone

Thaimaan kuningashuone on ollut tavalla tai toisella olemassa vuodesta 1350. Kuninkaan virallinen titteli on valtion päämies, puolustusvoimain komentaja sekä buddhalaisen uskonnon ja kruununkalleuksien suojelija.

Maan kuningashuone on tiettävästi maailman varakkain. Niinpä sotilaat ovatkin antaneet Maha Vajiralongkornin käyttöön 30 miljardia dollaria taskurahaa, jotta tämä voi viettää näköistään elämää. Poissa silmistä, poissa mielistä.

SUOMEN UUTISET