Eläkepäiviään Kuopioon kuuluvassa Nilsiässä viettävä Toivo Rissanen kokee, että julkiset palvelut ovat huonontuneet Sanna Marinin hallituksen aikana.

– Kurjin hallitus mitä minä muistan, koska jokainen asia kallistuu ja palvelut sekä yleiset kulkuyhteydet vähenevät. Maantiet ovat surkeassa kunnossa, Toivo Rissanen luettelee.

79-vuotias Rissanen pelkää, että sote-uudistuksessa sovituilla hyvinvointialueilla palveluja tullaan keskittämään.

– Uhkana on, että siinä käy samalla tavalla kuin Nilsiän ja Kuopion kuntaliitoksessa. Sen jälkeen Nilsiän terveyspalvelut heikkenivät.

– Meille rakennettiin uusi terveysasema, mutta siinä yhteydessä hävisivät vuodeosasto ja röntgenpalvelut. Nyt pitää mennä röntgeniin naapurikuntaan ja vanhuksia kuskataan omaisista kaukana oleviin hoitopaikkoihin, Rissanen kertoo.

Nilsiästä on matkaa esimerkiksi Karttulan vuodeosastolle noin sata kilometriä.

– Kaikilla ei ole omaa autoa ja julkiset kulkuneuvot eivät kulje. Tämä on karua. Mihin on mennyt Suomen hyvinvointivaltio? Rissanen kysyy.

Sote-uudistus ei paranna ongelmia

Vuoden 2013 kuntaliitoksen jälkeen lääkärit ovat vaihtuneet useasti Nilsiässä. Rissanen joutui ramppaamaan kaksi vuotta terveysasemalla ennen kuin sai viime vuonna lähetteen Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

– Sormet olivat turvoksissa ja niveliä pakotti. Lääkärit vaihtuivat ja vaivoihini ei ottauduttu. Sairaalassa minulla todettiin paha reuma ja iskettiin heti noin 30 piikkiä niveliin. Nykyisin pitää kovistella ja vaatia, jos haluaa päästä tutkimuksiin tai saada lääkärille soittoajan, Rissanen päivittelee.

Hän arvelee, että julkiset perusterveyspalvelut eivät parane hallituksen lupauksista huolimatta.

– Ei ole tarpeeksi hoitajia. He vaihtavat ammattia tai menevät Ruotsiin ja Norjaan, jossa maksetaan parempaa palkkaa kuin Suomessa. Turhaan on tehty vähimmäishoitajamitoitus, kun se ei toteudu.

– Minun mielestä terveyspalvelut huononevat tulevaisuudessa. Ne eivät ainakaan tule lähemmäksi meitä. Valtio elää velkarahalla, niin silloin rahaa on pakko ottaa veroina tai muina palvelumaksuina, Rissanen katsoo.

Aiheellinen huoli palveluista

Perussuomalaisten kuopiolainen kansanedustaja Minna Reijonen asuu Nilsiän kaupunginosassa. Reijonen pitää Rissasen huolta aiheellisena.

– Keskusta puhuu lähipalveluiden puolesta, mutta ei kerro minne asti ihmisen pitää lähteä saadakseen lähipalveluita. Nilsiästä vietiin vuodeosasto ja täysin toimintakuntoinen röntgen. Se oli suurinta hölmöyttä, jota ihmiset ovat valitelleet. Keskusta olisi voinut estää sen, mutta ei. Sama meno uhkaa jatkua hyvinvointialueilla, jos vanhat puolueet ovat päättämässä, Reijonen sanoo.

Perussuomalaiset halusivat sote-paketin valmistelussa, että hallitus olisi varmistanut keskeisten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden saatavuuden lähipalveluina koko maassa.

– Esitimme lähipalvelutakuuta, mutta hallitus ei kannattanut sitä. Nyt ei tiedetä kuinka monta terveysasemaa Itä-Suomessa on viiden vuoden kuluttua. Luulen, että kylmä kyyti käy. Vanhustenhuolto keskittyy ja hoitopaikat harvenee. Hallinto paisuu ja säästöjä otetaan palveluista, Reijonen uumoilee.

Hallitus jakaa verovarat vieraille

Reijosen mielestä terveysasemilla täytyy olla toimintoja, jotta erikoisairaanhoito ei kuormittuisi ja verovarat pitää käyttää suomalaisten hyväksi.

– Hallituksen siunauksella veronmaksajien rahaa annetaan vuosittain kehitysapuun niin paljon, että sillä saisi Suomeen noin 250 viiden miljoonan euron hintaista terveysasemaa. Hallitus jakaa verovarat vieraille, kun pitäisi huolehtia ensin suomalaisista, Reijonen toteaa.

MIKA RINNE