

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Alzheimerin taudista kärsivä 89-vuotias Helena häädetään yksityisestä hoivasta vuokra-asuntoon: ”Vain kaikkein huonokuntoisimmat pääsevät kaupungin hoivakotiin”
Alzheimerin taudista kärsivä, vaikeasti liikuntarajoitteinen 89-vuotias Helena on asunut viimeiset kymmenen vuotta yksityisessä vanhusten hoivakodissa Helsingissä. Nyt edessä on häätö kaupungin vuokra-asuntoon, koska eläkesäästöt on syöty, pelkkä työeläke ei riitä kattamaan yksityisen palvelukodin kustannuksia eikä kaupungin sosiaalitoimi auta.
2. vaikeusasteen Alzheimerin taudista kärsivän Helenan lapset Topi ja Liisa ovat äitinsä tilanteesta huolissaan ja murheellisia. Kymmenen vuotta yksityisessä hoivakodissa asunut Helena on hämmentynyt ja peloissaan: näinkö hän vielä joutuu lähtemään pois omasta kodistaan?
– Äidillä todettiin kaksi vuotta sitten Alzheimerin tauti. Hän pystyy kulkemaan rollaattorin avulla vessaan ja takaisin. Kun hän lähtee syömään, hän pääsee pyörätuolilla omin avuin ruokalaan asti, mutta henkilökunnan pitää auttaa hänet takaisin huoneeseensa, Topi kertoo.
– Äiti ei pysty seisomaan ilman tukea hetkeäkään eikä esimerkiksi keittämään itselleen kahvia. Vessassa hän pystyy käymään itse, mutta aina hän ei ehdi ilman, että tulee vahinko. Omatoiminen pukeutuminen on hänellä hyvin hidasta ja vaikeaa, sanoo Liisa.
Liian hyväkuntoinen hoivakotiin
Alzheimerin lisäksi Helenalla on useita muitakin sairauksia ja vanhuuden vaivoja. Kädet vapisevat pahasti, sydämeen on tehty ohitusleikkaus, polveen on vaihdettu keinonivel ja kymmenen vuotta sitten tehdyn selkäleikkauksen takia liikkuminen ilman tukea on mahdotonta. Alzheimerin taudin aiheuttamia muistiongelmia Helenalla on ollut jo monta vuotta. Siitä huolimatta Helsingin kaupunki pitää häntä riittävän hyväkuntoisena siirtymään hoivakodista tuettuun asumiseen kaupungin vuokra-asunnossa.
– Ensin ajattelimme, että eikö kaupunki voisi maksaa erotusta ja antaa hänen jäädä, kun hän on niin kauan siinä jo asunut, mutta se ei kuulemma käy päinsä. Kysyimme sitäkin, eikö äiti voisi päästä kaupungin hoivakotiin, mutta siihen hän on kuulemma liian hyväkuntoinen, Liisa murehtii.
– Kaupungin hoivakotiin pääsee vasta sitten, kun ei pysty enää tekemään itse mitään. Sitten pääsee jonoon, joka sekin on useita kuukausia pitkä. Vain kaikkein huonokuntoisimmat pääsevät kaupungin hoivakotiin, Topi selittää.
Muuttaminen pelottaa
Marraskuun lopulla pidettiin yksityisessä palvelukodissa arviointitilaisuus, jossa olivat paikalla Kelan ja sosiaalitoimen hoitajat, palvelukodin ja asuntotoimiston edustajat sekä Helena ja Topi. Arviointitilaisuudessa päädyttiin siihen lopputulokseen, että Helena on tarpeeksi hyvässä kunnossa hakemaan kaupungin vuokra-asuntoa. Uuden arvioinnin saa, jos terveydentilassa tapahtuu muutoksia.
– Äiti oli ihmeissään, että pitääkö hänen nyt muuttaa kotoa pois. Kaupungin vuokra-asunnossa kävisi joku häntä katsomassa kolmesti päivässä. Sinne tuotaisiin myös ruoka ja lääkkeet. Siellä kävisi siivooja ja häntä käytettäisiin suihkussa, Topi sanoo.
– Nyt äiti on aivan kauhuissaan, että minne hän joutuu. Kaupungin vuokra-asuntoon johonkin lähiöön, missä asuu rikollisia ja huumeidenkäyttäjiä? Pelkään, että hän joutuu olemaan ihan vankina omassa asunnossaan, kun ei uskalla mennä ovesta ulos, Liisa huokaa.
”Pitäisi saada asua siinä loppuun asti”
Helenan perhepiirissä on myös yhdessä mietitty, pystyisivätkö he kustantamaan Helenan asumisen yksityisessä hoivakodissa, josta on kymmenessä vuodessa tullut hänelle koti. Rahaa ei kuitenkaan kenelläkään ole paljon käytettävissä, ja lasten talous on tiukassa. Eläkkeen jälkeen pitäisi jostain löytyä vielä kuutisensataa euroa kuussa, jotta yksityisessä hoivakodissa asumisen jatkaminen olisi mahdollista. Kaikki mahdolliset tuet ja palvelusetelit ovat Helenalla jo käytössä.
– Sitä me vähän ihmettelimme, että onko se vuokra-asunto tosiaan niin paljon halvempi, jos siellä kolme kertaa päivässä joku käy, Liisa päivittelee.
– Esimerkiksi asumistukea ei voi saada, jos asuu yksityisessä hoivakodissa. Kun äiti on asunut niin monta vuotta siinä talossa, niin kyllä hänen pitäisi saada asua siinä loppuun asti. Ihmetyttää kovasti, kun ei saa. Jos hän joutuu pois, toivon että hän pääsee edes johonkin sellaiseen paikkaan, minne pääsee helposti katsomaan, Topi murehtii.
Vanhukset saavat pärjätä omillaan
Topi ja Liisa ovat yhtä mieltä siitä, että vanhusten asema tämän päivän Suomessa ei kovin kehuttavalta vaikuta. Hoivaa ja huolenpitoa on kyllä runsaasti tarjolla terveille ja hyväkuntoisille nuorille, joista monikaan ei ole yhteistä kassaa juuri kartuttanut ja tuskin tulee kartuttamaankaan.
– Terveydenhoidon puolella on olemassa sellainen palveluseteli, että jos ei pääse lääkärin vastaanotolle julkisella puolella, voi mennä yksityiselle. Samanlainen systeemi pitäisi olla myös vanhainkodeissa, Topi pohtii.
– Tuntuu siltä, että koko ikänsä töitä tehneet ja valtiolle veroja maksaneet vanhukset saavat pärjätä omillaan. Samaan aikaan yhteiskunta elättää kyllä kaikenlaisia laiskureita, jotka saavat kaiken mitä haluavat. On tämä vähän kummallista touhua, Liisa ihmettelee.
Kunnalla ei automaattista velvoitetta
Suomen Uutiset kysyi Helsingin kaupungin sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluilta, eikö sosiaalitoimi voi maksaa useita vuosia yksityisessä palvelukodissa asuneelle huonokuntoiselle vanhukselle asumiskustannuksen erotusta niin, että asuminen hoivakodissa voisi jatkua loppuun asti. Va. arviointitoiminnan johtaja Riina Lilja selvitys-, arviointi- ja sijoituspalveluista vastasi kysymykseen näin:
– Lähtökohtaisesti kuntalaiset vastaavat itse asumisensa järjestämisestä. Ajatuksena yleisesti on, että kukin iästä riippumatta valitsee asumismuotonsa oman tulotasonsa ja varallisuutensa puitteissa. Mikäli asumismuoto osoittautuu liian kalliiksi, on tarpeen hakeutua maksukyvyn kannalta sopivampaan asumismuotoon. Yksityisiin palvelutaloihin tai erilaisiin senioriasumisen muotoihin hakeutuminen on ensisijaisesti kuntalaisten oma-aloitteista asumisen järjestämistä, eikä se tuo automaattista velvoitetta kunnalle osallistua kustannuksiin.
Poikkeuksia voidaan tehdä
Lilja kertoi myös, että tähän kokonaisuuteen liittyvät tarpeet on Helsingissä tunnistettu ja tämän vuoden aikana on tehty linjauksia tilanteisiin, joissa kunta voisi tukea asumisen jatkamista. Tämä voi tulla kyseeseen tilanteissa, joissa huomattavan iäkäs henkilö on asunut pitkään yksityisessä palvelutalossa ja hänen varansa loppuvat siinä vaiheessa, kun hänen toimintakykynsä on jo alentunut ja hänelle olisi kohtuuton rasite muuttaa ja siten sopeutua uusiin asumisjärjestelyihin.
– Työstämme parhaillaan ohjeistuksia työntekijöillemme näihin tilanteisiin. Ohjeistuksen ydinajatus on huolellinen tapauskohtainen harkinta. Tavoitteena on välttää kohtuuttomien tilanteiden syntymistä ikäihmisille, mutta kuitenkin niin, että kunnan vastaantulo kustannuksiin on viimesijainen ratkaisu.
– Mikäli vastaantulo kustannuksiin ei tule kyseeseen, työntekijämme neuvovat ja tukevat asumisen uudelleen järjestämisessä. Kaikessa toiminnassamme pyrimme siihen, että asiakkaan tilanne ratkaistaan.
Suomessa ei saa olla huutolaismarkkinoita
Perussuomalaisten kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen Mari Rantanen pitää kymmenen vuotta samassa hoivakodissa asuneen lähes yhdeksänkymppisen vanhuksen siirtämistä kaupungin vuokra-asuntoon käsittämättömänä ratkaisuna. Ihmiselle, joka on ympärivuorokautisen hoivan tarpeessa, ei vaihtoehto voi olla oma koti.
Tässä esimerkkitapauksessa nousee Rantasen mielestä kouriintuntuvasti esiin se perussuomalaistenkin peräänkuuluttama vaatimus, että Suomessa ei saisi olla minkäänlaisia huutolaismarkkinoita. Kysymys on tässäkin tapauksessa rahasta ja siitä, että jos joku palvelu tulee vähän kalliimmaksi, voidaan ihminen säästösyistä käytännössä häätää kotoaan.
– Tällaisesta pitkäaikaisesta asuinpaikasta tulee ihmiselle koti, joka nyt on menossa alta, ja koteina niitä on näissä tapauksissa pidettävä. Pidän tällaista toimintaa kaupungilta erittäin epäinhimillisenä. Kyllä asiat pitäisi kyetä ratkaisemaan yksilön tarpeiden mukaan. Aivan selvää on se, että hoivakodissa asuvan ihmisen paikka ei varmastikaan ole oma koti, Rantanen tähdentää.
Kysymys pikemminkin tahdon kuin rahan puutteesta
Rantasta ihmetyttää, että Helsingin kaupunki käyttää silmää räpäyttämättä rahaa laittomasti maassa olevien palveluihin, mutta samaan aikaan melkein yhdeksänkymppisen kaupunkilaisen pitäisi muuttaa hoivakodista kaupungin vuokra-asuntoon. Hän neuvoo vanhuksen omaisia olemaan vielä yhteydessä viraston johtoon, ja jos se ei auta, niin sitten etenemään kantelun kautta.
– Tällainen toiminta ei ole mistään kotoisin. Lähtökohtaisesti sosiaalitoimella on mahdollisuus tehdä yksilöllisiä ratkaisuja. Kysymys näyttää olevan pikemminkin tahdon kuin rahan puutteesta. Kun hoivakoti tässä tapauksessa on melkein kymmenen vuotta ollut tämän ihmisen koti, niin en kaupunginvaltuutettuna voi nähdä hänen kohdallaan muuta ratkaisua kuin sen, että erotus maksetaan. Pidän sitä tässä tapauksessa ainoana inhimillisenä ja kestävänä ratkaisuna, Rantanen sanoo.
Järjenkäyttöä ja inhimillisyyttä päätöksentekoon
Rantanen perää sosiaaliviraston päätöksentekoon järjenkäyttöä, inhimillisyydestä puhumattakaan, kun virastolla kerran on mahdollisuuksia yksilöllisten ratkaisujen tekemiseen. Kymmenen vuotta hoivakodissa asunutta ihmistä ei saa ottaa sieltä pois, vaan hänen on saatava asua siellä loppuelämänsä ajan.
– Mihinkään hyyryläis- ja huutolaismarkkinoihin ei minun nähdäkseni valtuusto ole antanut mandaattia. Nyt vain järki käteen ja päättämään tämä asia tämän ihmisen edun mukaisesti. Ja jos rahat ovat muka loppu, niin sitten pitää vähentää sieltä laittomasti maassa olevien palveluista niin, että tämän maan vanhukset saadaan hoidettua asiallisesti, Rantanen vaatii.
Jutussa pelkillä etunimillä esiintyvien henkilöiden nimet on muutettu.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
- huutolaismarkkinat muistisairaudet vanhusten hoito häätö tärkeysjärjestys verovarat sosiaali- ja terveyspalvelut Helsingin kaupunki laittomasti maassa olevat Mari Rantanen perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Pitkän linjan kuntapoliitikko Matti Mäntylä: ”Vanhus ei voi olla mikään esine, jota siirretään paikasta toiseen kustannussyistä”

Kielitaidoton kotiavustaja on vanhuksen painajainen: ”Pyysin päästä vessaan, hoitaja toi lasin vettä”

Maahanmuuttajille ikuinen tulkkauspalvelu, vanhuksille kielitaidoton hoitaja – Purra: ”Irvokasta”

79-vuotias Toivo pettyi julkisiin terveyspalveluihin: ”Mihin on mennyt Suomen hyvinvointivaltio?”

Lehto: Hallitus poistamassa eläkeläisiltä työttömyysturvan lisäpäivät – ”Jokohan eläkeläisille alkaisi riittämään?”

Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Hallitus mahdollistaa hoitajamitoituksen kiertämisen – panttaa vanhuksen oikeutta hoivapaikkaan eikä tuo resursseja kotihoitoon
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.