Pääministeri Sanna Marinin ilmoitus keskeisimmistä eduskunnalle annettavista esityksistä vuonna 2022 oli karua kuultavaa tulevaisuuden eläkeläisille. Hallitus on viimeisellä valtiopäivillään poistamassa työttömyysturvan lisäpäivät eli eläkeputken.

Kansanedustaja Rami Lehto kysyy, jokohan eläkeläiset ovat saaneet tarpeekseen hallituspuolueiden eläkeläisköyhyyttä lisäävistä toimista.

Nykyisellään työttömäksi jääneellä on mahdollisuus kerryttää eläkettä ansiosidonnaisella päivärahalla, mikä ei ole mahdollista työmarkkinatuella. Sillä on suuri vaikutus tulevaisuudessa saatavan eläkkeen suuruuteen, jos on joutunut työttömäksi ennen eläkkeelle pääsyään.

– SAK:n laskelmien mukaan työttömäksi jääneen 60-vuotiaan keskipalkkaisen kuukausieläkettä leikataan satoja euroja eläkeputken poistolla. Vaikutus voi olla jopa taitettua indeksiä suurempi. Näin hallitus lisää eläkeläisköyhyyttä viime metreillään, Lehto sanoo.

Sama nelikko taas asialla

Lehdolle ei tullut suurena yllätyksenä havainto, että samat neljä puoluetta, jotka ovat mukana nykyisessä Sanna Marinin hallituksessa, olivat hyväksymässä myös taitettua indeksiä Paavo Lipposen sateenkaarihallituksessa 90-luvulla: SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP. Nämä neljä puoluetta jatkavat nyt keskustan avustuksella samalla eläkeläisköyhyyttä lisäävällä linjallaan.

– Vappusatasten jakolupaukset eläkeläisille olivat vain silmänlumetta. Todellisuudessa hallitus vie eläkeläisiltä satasia tulevaisuudessa. Jokohan eläkeläisille alkaisivat riittämään näiden puolueiden eläkeläisköyhyyttä lisäävät toimet? Lehto kysyy.

Suomen Uutiset