Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen työllisyystoimia. Toukokuun alussa voimaan astuneen aktiivimalli kakkosen jälkeen vuorossa on eläkeputken poistaminen varttuneemmilta työttömiltä. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat Rami Lehto, Riikka Slunga-Poutsalo ja Jukka Mäkynen kritisoivat yli 55-vuotiaiden työttömien aseman heikentämistä.

Ensin voimaan saatettiin aktiivimalli kakkonen, joka odottaa nyt myös yli 55-vuotiaita työttömiä, kun he käsittelyssä olevan lakiesityksen mukaisesti putoavat työttömyyspäivärahan lisäpäiviltä.

– Entiset työväenpuolueet, jotka viime kaudella kovin sanoin kritisoivat aktiivimallin velvoittavuutta, kepittävät nyt kautensa päätteeksi työttömiä kovemmin kuin kokoomus konsanaan. Keskustalta tämä varmasti onnistuu, ja kaikki varmasti muistavat vielä, kuinka demaripääministeri Paavo Lipposen hallitusten aika oli kylmää kyytiä työttömille, muistuttavat kansanedustajat Rami Lehto, Riikka Slunga-Poutsalo ja Jukka Mäkynen.

– Sitä sen sijaan emme ymmärrä, kuinka vasemmistoliitto voi olla mukana hallituksessa, joka kyykyttää työttömiä ja laittaa heidät eläkeiän lähestyessä velvoittavasti juoksemaan haastatteluissa ja laatimaan tietyn määrän työhakemuksia.

Miksi ay-liike vaikenee?

Edustajat ihmettelevät myös ammattiyhdistysliikkeen hiljaisuutta. Helmikuussa 2018 SAK järjesti silloisen Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aktiivimallia vastustaneen suurmielenosoituksen Senaatintorilla. Vielä vuonna 2019 SAK linjasi, että aktiivimallin sijaan työttömät tarvitsevat parempia palveluita.

Kun Sanna Marinin (sd.) hallitus toi eduskuntaan Sipilän hallituksen aktiivimalli kakkosen, jonka se oli nimennyt uudelleen pohjoismaiseksi työvoimapalvelumalliksi, ay-liike on ollut aivan hiljaa.

– Nyt hallitus on ottanut kurjistuslinjansa kohteeksi kaikkein vaikeimmin työllistyvät, yli 55-vuotiaat työttömät. Hiljaisuus Hakaniemen suunnalta on edelleen korviahuumaavaa. Ilman SDP:tä pääministeripuolueena mikään hallitus ei olisi pystynyt viemään tällaisia esityksiä läpi ilman yleislakkoa, Lehto, Slunga-Poutsalo ja Mäkynen kuvailevat tilannetta.

– Eläkeputki on ollut duunarille se inhimillinen mahdollisuus poistua työelämästä kasvot säilyttäen. Nyt tämä mahdollisuus poistuu, ja tilalle tulee suurille yrityksille säästökeino, kun ne irtisanovat varttuneempia työntekijöitään, edustajat moittivat.

Suomen Uutiset