Perussuomalaiset vaativat kyselytunnilla hallitukselta vastauksia sen asiantuntija-arvioista huolimatta läpi junttaamaan työttömyysturvan uudistukseen liittyen.

– Lähempi tarkastelu osoittaa, että kyseessä on viime hallituskaudella SAK:kin vastustama, Sipilän hallituksen aktiivimalli kakkonen uudella nimellä ja minimaalisin muutoksin. Mallin keskeinen sisältö on se, että työttömän on haettava tiettyä määrää ja tiettyjä yksilöityjä työpaikkoja työttömyysetuuden jatkumisen edellytyksenä. Työnhaun epäonnistuessa sanktiot voivat olla jopa ensimmäistä aktiivimallia kovemmat, ja kovemmat kuin länsinaapuri Ruotsissa. Vaikeasti työllistyvä työtön tarvitsee ensisijaisesti yksilöllistä tukea, johon hallitus ei nyt varaa resursseja. Malli ei paranna työttömien asemaa, vaan se ainoastaan lisää byrokratiaa. Hyvä hallitus, aiotteko korjata esityksen? perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehto kysyi.

Aktivoidaanko oikeita tahoja?

Työministeri Tuula Haataisen (sd.) vastauksen perusteella kävi selväksi, ettei korjauksia ole luvassa.

– Jos tuore ylioppilas ei ole saanut kesätöitä eikä hänen jatko-opiskelupaikkansa ole vielä varmistunut, hän joutuu ilmoittautumaan työttömäksi työnhakijaksi. Hänen ensisijainen tavoitteensa ei kuitenkaan ole työllistyä kokopäiväisesti, vaan päästä opiskelemaan. Tämä työnhakumalli ei kuitenkaan tunnista tilannetta, vaan pakottaa jatko-opintoihin hakeneen opiskelijan haastatteluihin joka toinen viikko ja hakemaan neljää työpaikkaa kuukaudessa, kunnes opiskelupaikka varmistuu. Aktivoidaanko tässä nyt oikeita tahoja? ihmetteli edustaja Riikka Slunga-Poutsalo.

Kysymykseen vastannut työministeri Haatainen piti luonnollisena, että opiskelija lähtee opiskelemaan, kun saa opiskelupaikan. Sen sijaan vastausta siihen, onko järkevää resurssien käyttöä järjestää työvoimapoliittisia haastatteluja opiskelupaikan varmistumista odotellessa, ei kuulunut.

”Työttömät polvilleen ja niskalaukaus”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio nosti esiin nykyisten hallituspuolueiden puheiden ristiriidan verrattuna aikaisemmin oppositiossa esitettyihin julistuksiin.

– Opposition kansanedustajana Sanna Marin (sd.) ilmoitti ennen viime eduskuntavaaleja, että on valmis perumaan aktiivimallin. Oppositiossa ryhmänjohtaja Antti Lindtman (sd.) julisti täysistunnossa vuonna 2018, että luovumme byrokraattisesta aktiivimallista ja työvoimapoliittisista karensseista. Oppositiossa vasemmistoliitto lupasi kirjallisella vetoomuksella, että se ei hyväksy aktiivimalli kakkosta. Nyt he ajavat itse aktiivimalli kakkosen läpi. Kuinka te kehtaatte? Tavio tivasi.

Hallituspuolueiden vastauksista opposition esittämiin kysymyksiin paistoi läpi viesti, että vastaavat toimenpiteet ovat täysin hyväksyttäviä, kun ne esitetään vasemmistosta ja pohjoismaisen työnhakumallin nimissä, vaikka keskustaoikeiston esittäminä kyse oli Antti Rinteen (sd.) mukaan siitä, että halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa heille niskalaukaus.

Katso videokooste kyselytunnilta:

SUOMEN UUTISET