Kansanedustaja Ari Koponen on mielissään hallituksen yllättävästä päätöksestä korottaa opiskelijoiden tulorajoja 50 prosentilla opposition tahdon mukaisesti, vaikka se aikaisemmin sitä vastusti. Koposen mielestä työnteon tulisi olla aina kannattavaa ja ahkeruudesta pitäisi palkita.

Suomen opintotukijärjestelmää on kritisoitu vuosia, sillä matalat tulorajat haittaavat opiskelijoita käymästä töissä opintojen ohella. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa yli puolet opiskelijoista työskentelee opintojen ohella, mutta Kela perii opintotukea takaisin vuosittain lähes 40 000 opiskelijalta.

Kansanedustaja Ari Koponen on toivonut korkeampia tulorajoja nostamalla asian esiin toistuvasti eduskunnan salikeskusteluissa, jättämällä hallitukselle kirjallisen kysymyksen sekä allekirjoittamalla lakialoitteen tulorajojen 50 prosentin korottamisesta. Lopulta hallitus päätti korottaa opintotuen tulorajoja, mutta ainoastaan 25 prosentilla ja vain määräaikaisesti vuodeksi 2022.

– Kannatin hallituksen tavoitetta opintotuen tulorajojen nostamisesta, mutta esitetyssä muodossaan se oli täysin riittämätön. Kannustinloukkuja on pyrittävä purkamaan, kommentoi Koponen.

Marinin hallitus vastusti viimeiseen asti

Eduskunta äänesti opintotuen tulorajoista joulukuussa 2021, kun perussuomalaiset ja kokoomus vaativat tulorajojen korottamista 50 prosenttiin hallituksen esittämän 25 prosentin sijaan. Hallituspuolueet äänestivät tällöin esityksen kumoon. Nyt, vain kaksi kuukautta myöhemmin, hallitus kuitenkin täysin yllättäen päättikin toteuttaa pysyvän 50 % korotuksen. Opiskelija saa jatkossa tienata vuodessa noin 6 000 euroa nykyistä enemmän menettämättä opintotukea.

– On hyvin erikoista, miksi Sanna Marinin hallitus on vastustanut opiskelijoiden työssäkäyntiä kynsin ja hampain koko hallituskauden ajan aivan viimeiseen asti, vaikka tutkimustiedon valossa opiskelijoiden tulorajojen nostaminen olisi monin tavoin kannattavaa, ihmettelee Koponen.

Suomen Uutiset