

LEHTIKUVA
Ministeri Anderssonilta kysyttiin työllisyystoimista, alkoikin puhua tavoitteista – Halla-aho huomautti, ettei tavoite ole toimenpide – ”Ei kenellekään mitään iloa”
Vasemmistopuolueiden edustajat tarjosivat kylmää kyytiä suomalaisille työttömille puoluejohtajien SuomiAreena-tentissä eilen. Vasemmalta julkista taloutta vahvistaviksi työllisyystoimiksi esitettiin haaveilua vientimarkkinoiden piristymisestä sekä vaadittiin lisää työperäistä maahanmuuttoa. Perussuomalaisten Jussi Halla-aho sen sijaan lisäisi työn vastaanottamisen kannustavuutta kasvattamalla työstä käteen jäävän tulon määrää.
Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitukselta on hartaasti ja pitkään odotettu työllisyystoimia, jotta sadat tuhannet työttömät ja vajaatyöllistetyt löytäisivät töitä.
Työllisyyttä vahvistavat päätökset ovat tärkeitä paitsi jokaiselle työttömälle, myös julkiselle taloudelle, sillä työttömyyden hoitaminen käy kalliiksi.
Toistaiseksi mitään ei ole tehty eikä ole aikomustakaan tehdä.
Budjettiriihi vaihtumassa ílmastoriiheksi
Hallituksen ministerit ylenkatsovat työllisyystoimien tekemistä viikoittain. Kukaan ministeri ei näytä osoittavan mitään kiinnostusta suomalaisia työttömiä kohtaan.
Uusimmat näytteet työttömien halveksumisesta tarjoavat juuri vanhempainvapaalta opetusministeriksi palannut Li Andersson (vas) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk).
Kesäkuussa hallituksen tiedotustilaisuudessa Andersson esitti, että syksyn budjettiriihi onkin ilmastoriihi, eikä työllisyystoimia nosteta pöydälle. Saarikko puolestaan kertoo Ylen haastattelussa, että Suomeen tarvitaan runsaasti lisää ulkomaalaisia työntekijöitä.
Saarikon oudon logiikan mukaan ulkomaalaisten työntekijöiden haaliminen Suomeen ei olisi pois suomalaisten työllistämisestä.
Opetusministeri: Ei edellytyksiä työllisyystoimille
Puoluejohtajien SuomiAreena-tentissä Andersson ei jättänyt käyttämättä tilaisuutta nöyryyttää jälleen suomalaisia työttömiä. Opetusministeri esitti, että hallituksella ei ole edellytyksiä tehdä tai panna toimeen päätöksiä työllisyystoimista eikä toimia myöskään ole valmisteltu.
Andersson vihjasi ylimielisesti, että työllisyystoimien tekemisellä ei muutenkaan ole mikään kiire, vaan niiden pariin voidaan palata ehkä joskus myöhemmin vaalikauden aikana, koska missään ei ole linjattu, että työllisyystoimia pitäisi tehdä syksyn budjettiriihessä.
Anderssonilta kysyttiin suoraan työllisyyspäätöksistä, mutta vastausta ei kuulunut. Andersson kuitenkin ovelasti lausui, että tavoite olisi työllisyystoimi.
– Hallituksen ei kannata rakentaa itselleen mahdottomia aikatauluja, ottaen huomioon, että työllisyystoimia on tällä hallituskaudella jo tehty niin paljon, että tavoitetta on kahdesti nostettu, Andersson väitti.
Halla-aho: Perusedellytys on, että syntyy uusia työpaikkoja
Perussuomalaisten Jussi Halla-aho huomautti Anderssonille, että tavoite työllistämisestä ei ole toimenpide.
– Pikemminkin tuossa käy niin, että kun ei kyetä tekemään toimenpiteitä, jotka lisäisivät työpaikkoja, niin tekemättömyys korvataan asettamalla entistä kunnianhimoisempia tavoitteita, joista ei ole kenellekään mitään iloa.
Halla-aho totesi, että perusedellytys julkista taloutta vahvistavalle työllisyysasteen nousulle on se, että syntyy uusia työpaikkoja.
– Työpaikkoja pitää syntyä nimenomaan yksityissektorille. Valtio voi toki työllistää kaikki, mutta se ei sitten vahvista vaan päinvastoin heikentää julkista taloutta.
Halla-aho myös painotti, että työttömät työnhakijat ja avoimet työpaikat on saatava kohtaamaan toisensa. Halla-aho ei kuitenkaan lähtisi kepittämään työttömiä sosiaaliturvan leikkauksilla. Halla-aho totesi, että parempi tapa kannustaa työllistymään on lisätä työstä käteen jäävän tulon määrää.
– Käteen jäävän työtulon määrään voidaan vaikuttaa verotuksella sekä puuttumalla niihin syihin, joiden vuoksi asuminen ja liikkuminen on Suomessa sietämättömän kallista.
SDP:n työllistämistoimet toiveiden varassa
Pääministeri Marinia SuomiAreena-tentissä sijaistanut kansanedustaja Niina Malm ei osannut sanoa mitään, kun häneltä kysyttiin, millaisia rakenteellisia uudistuksia SDP olisi valmis tekemään työllisyyden ja julkisen talouden vahvistamiseksi.
Ensinnä Malm alkoi sopertaa osatyökykyisten työllistämishankkeesta, joka on enemmänkin sosiaalipolitiikkaa kuin työllistämistä.
– Sehän maksaa, eikä se paranna julkista taloutta, Malmille huomautettiin.
– Se on ikävää, kun se maksaa, mutta ennalta joudutaan tekemään jotain, Malm esitti.
Toisin kuin Halla-aho, Malm ei sanonut mitään työn kannustinongelmien purkamisesta. Sen sijaan demariedustaja viittasi epämääräisesti kuntakokeiluun sekä esitti toiveen nuorten työllistämisestä. Malm myös toivoi, että vientiteollisuuden piristyessä syntyisi uusia työpaikkoja.
Hallitukselta puuttuu kyky vahvistaa julkista taloutta
Liike Nytin Harry Harkimo totesi, että Malmin esitykset työllisyystoimista ovat ”pilipalitoimintaa”.
– Jos katsotaan, paljonko meidän bruttokansantuotteemme nousee tänä vuonna, eli 2,7 prosenttia ja ensi vuonna 2,3 prosenttia, niin Ruotsissa bkt nousee melkein viisi prosenttia. Se johtuu siitä, että Ruotsi tekee työllisyystoimia koko ajan. Jos Suomi jättää työllisyystoimet tekemättä, putoamme kelkasta pois, Harkimo tylytti.
Kristillisdemokraattien Sari Essayah totesi, että hallituksen ongelman ydin on siinä, että hallitukselta puuttuu kyky tehdä sellaisia työllisyystoimia, jotka vahvistavat julkista taloutta.
– Julkista taloutta vahvistavat toimet olisivat sellaisia, että yrityksien olisi kannattavaa palkata uutta henkilökuntaa. Tämä puoli puuttuu kokonaan hallituksen työllisyystoimista, Essayah sanoi.
Vihreät vaatii lisää työperäistä maahanmuuttoa
Puoluejohtajien työllisyyskeskustelun lopuksi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kaatoi täyden sangon kylmää vettä suomalaisten työttömien ja vajaatyöllistettyjen niskaan.
Ohisalo ryhtyi puhumaan työperäisestä maahanmuutosta ja muistutti, että hallitus on jo sopinut linjauksista, joilla työperäistä maahanmuuttoa ryhdytään vauhdittamaan.
– Tämä on aivan keskeinen toimi, mitä täytyy puskea eteenpäin, Ohisalo sanoi ja esitti, että työn tekemisen voisi myös yhdistää sosiaaliturvaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työperäinen maaahanmuutto yksityinen sektori Harry Harkimo Nina Malm työllisyystoimet Työllisyysaste työpaikat puheenjohtajatentti palkka Maria Ohisalo Annika Saarikko Sari Essayah Sanna Marin SuomiAreena BKT Li Andersson Sosiaaliturva perussuomalaiset hallitus talous Jussi Halla-aho verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Hallituksen esitys ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön ehkäisemiseksi johtaa sosiaalietuusmenojen lisääntymiseen ja halpatyövoiman kasvuun

Halla-aho esittää työllisyyden vahvistamiseksi veronalennuksia sekä vientiä ja kauppaa tukevia uudistuksia: ”Oleellista on se, että työpaikkoja syntyy yksityissektorille”

Kepu, vihreät, vasemmistoliitto ja Liike Nyt haikailevat yhä lisää halpatyövoimaa EU:n ulkopuolelta – perussuomalaisten Purra huomautti, että veronmaksaja joutuu kompensoimaan heikkoja palkkoja

Halla-aho: Perussuomalaiset ajaa kaikilla sektoreilla politiikkaa, jolla Suomeen syntyy yksityissektorin työpaikkoja ja että ihmisille jää omista tuloista enemmän käteen

Purra vastaa Saarikolle: Emme vastusta työperäistä matalapalkkamaahanmuuttoa huviksemme

Perussuomalaiset pyrkivät siihen, että yhä useampi tulee toimeen ilman jatkuvia taloudellisia tukia valtiolta: ”Ihmisillä oltava töitä ja palkka, joka riittää asumiseen, autoiluun ja elämiseen”

Vasemmiston Saramo rehenteli työpaikoilla – Leena Meri palautti hallitusedustajan maan pinnalle: ”Yksityinen sektori on se, joka oikeasti työllistää”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.