Monet ovat arvioineet, että SDP:n viime eduskuntavaalien voittoon vaikutti merkittävästi niin sanottu vappusatanen eli lupaus eläkkeiden korottamisesta satasella. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut. Nyt aluevaalien alla demarikansanedustajat tekivät hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, miten pienempiä eläkkeitä voisi nostaa satasella.

Tämä on vähintäänkin erikoista, sillä SDP:llä on pääministeripuolueena käytössään kaikki ministeriöiden virkamieskoneistot tekemässä esityksiä ja laskemassa vaikutuksia. He siis tavallaan kysyvät asiaa itse itseltään. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra näkee vaalikikan läpi.

– Mitä tulee eläkeläisten huijaamiseen erilaisilla katteettomilla lupauksilla, muistutan, että demareilla on vankkaa kokemusta. Ilman SDP:n tietenkin toteuttamatta jäänyttä vappusataslupausta perussuomalaiset olisi hyvin todennäköisesti voittanut eduskuntavaalit, Purra arvioi.

Muitakin kuin eläkeläisiä on huiputettu

Purra muistuttaa, että muutkin ovat tulleet huijatuiksi kuin eläkeläiset. Hän nostaa esimerkin 80-luvulta.

– Esimerkiksi 1980-luvulla demarit teki vaalikampanjaa lupaamalla kolminkertaistaa lapsilisät. Voitto tuli ja hallitukseen mentiin, mutta lapsilisät jäivät tietysti kolminkertaistamatta.

Keskustan vaalikikka liittyy sotepalveluihin

Toinen aluevaalien alle ajoitettu vaalikikka tulee Purran mukaan keskustapuolueelta, joka lupaa sotepalveluita joka kuntaan. Purra huomauttaa, että juuri keskustan ajama sotemalli tulee keskittämään palveluita.

– Aluevaaleissa keskusta lupaa soteaseman jokaiseen kuntaan, vaikka väistämättömään keskittämiseen johtava maakuntahimmeli on sen käsialaa ja monen vuosikymmenen tavoite. Yksikään, joka tuntee kuntien ja valtion talouden madonluvut, ei voi olla näkemättä kehitystä. Lupaamalla saa helpommin ääniä kuin totta puhumalla, Purra harmittelee.

Suomen Uutiset