SDP:n sunnuntaina julkaisemassa kuntavaaliohjelmassa puolue kertoo ajavansa yhtenäistä omaishoidon tukea kaikkiin kuntiin. Kansanedustaja Minna Reijonen huomauttaa, että SDP:n johtama hallitus antoi jo viime vuonna täysin päinvastaisen lakiesityksen.

– SDP kertoo ajavansa yhtenäistä omaishoidon tukea kaikkiin kuntiin. Todellisuudessa lakiesityksessä ajetaan omaishoidontuen kriteereitä maakuntakohtaisiksi, kertoo sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Minna Reijonen.

Tämä tarkoittaisi toteutuessaan sitä, että Suomen kunnissa eivät todellakaan ole jatkossa yhtenäiset kriteerit. Reijonen teki jo aiemmin kirjallisen kysymyksen omaishoidosta.

– Miksei pääministeri Sanna Marin kertonut, mitä peruspalveluministeri Krista Kiuru vastasi? Reijonen kysyy.

Rahoitusta ei ole korvamerkitty

Reijosen mukaan Kiuru kertoi helmikuussa 15.2. vastauksessaan (KK 1038/2020), että tuen kriteerit yhtenäistyvät hyvinvointialueen sisällä. Tämä on täysin eri asia kuin nyt mainittu kuntakohtainen määrittely.

Kiuru kertoo vastauksessaan myös, että lakiesityksen mukaan rahoitusta ei ole korvamerkitty, vaan se olisi nykytilannetta vastaavalla tavalla yleiskatteellista.

– Taannoin hallitus antoi rahaa kunnille omaishoitoon. Loppujen lopuksi kunnat saattoivat käyttää tätä rahaa täysin muihin tarkoituksiin, kun kukaan ei valvonut asiaa, sanoo Reijonen.

Reijosen mielestä on myös hyvin harmillista, ettei hallitus edelleenkään ole valmis muuttamaan omaishoidontukea verottomaksi.

Suomen Uutiset